-- OGLAŠEVANJE --

Notarka, ki včasih nasvet “vrže iz rokava” kar na tržnici

-- OGLAŠEVANJE --

Čez 2 dni bo natanko 10 let, kar je Staša Lepej odprla vrata svoji notarski pisarni v Zagorju.

Danes dan odprtih vrat in brezplačni nasveti

Po majhnih krajih te pisarne delujejo na drug način kot v večjih mestih, pripoveduje Lepejeva “smo bolj povezani s krajani in pač ljudje pridejo, kadar le vidijo, da je kdorkoli v hiši.” Uradne ure niso ovira, tudi če kaj dela okoli hiše, se pogosto občani ustavijo in jo vprašajo za nasvet. Dobrodošli so vsi, kadarkoli, če ima le čas.

Notarji v manjših mestih delujejo drugače. Pogosto manjših nasvetov ne računajo, včasih se zgodi, da nehote brskajo po svojem pravnem znanju kar sredi tržnice, med sobotnim nakupom, ko jih občani kaj vprašajo.

Danes je evropski dan civilnega prava in notarji po Sloveniji imajo odprta vrata za brezplačne nasvete. Tako je tudi v Zagorju, kjer jih bo danes in tudi vse dni po tem sprejela notarka Staša Lepej.

Zasavci prepisujejo kmetije, urejajo zapuščine …

Največ delamo na zapuščinah in zemljiščih, torej nepremičninah, izvemo. Kmetije se prepisujejo, nepremičnine prodajajo, tudi sporazumno ločitev lahko stranke opravijo pri njih, brez mučnih ur na sodišču – a le kadar gre za sporazumno ločitev in ni posredi mladoletnih otrok.

Največja razlika med notarjem in odvetnikom je, da mora notar pripraviti dokumente v dobrobit obeh strank, ne le ene, tako kot to počnejo odvetniki, ki zastopajo le eno stran. Notarji delajo pogodbe, opravijo prepis nepremičnin, urejajo dokumente za kredite in še cel kup dokumentov za pravne osebe.

“Notarji smo dobri poznavalci davčnih zagonetk, zato se je pri prodaji nepremičnin res smiselno obrniti na nas” svetuje Lepejeva, ki stranki kakšen strošek privarčuje in pogosto skrajša tudi marsikatero pot.

In za občutek, kakšne so tarife notarjev? Pri nepremičninah, nas seznani zagorska notarka, računamo 146 evrov brez davka recimo za prepis stanovanj vrednega do 100.000 evrov. Največji znesek v Zasavju bi bil 350 evrov. Malce dražji so prepisi kmetij, sploh če so visoko ocenjene – nekje med 500 in 750 evri bi znašal povprečni znesek za prepis zasavske kmetije.

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --