-- OGLAŠEVANJE --

Njiva je vsega kriva ali kazanje s prstom na “krivce”

Prejšnji teden smo s prvo objavo o zamujenih evropskih sredstvih za Njivo razburili županjo, ki se je nemudoma odzvala in za »grešnega kozla« označila nekdanjega direktorja RTH Bojana Jelena. Odzval se je tudi on.

-- OGLAŠEVANJE --

O Njivi Jelen pravi: »Naselje, takšno kot je, je za družbo breme oziroma strošek. Po drugi strani pa je (vsaj sam sem o tem prepričan) tudi dobra priložnost. In v tem smislu smo se spomladi 2015 lotili dela.« Že res, pravi, da Njiva takšna kot je Spektru, ki je naprodaj znižuje vrednost, a po drugi strani bi dober program revitalizacije družbi povečal vrednost. »Torej je v vsakem primeru smiselno pristopiti k optimalni rešitvi« je pozitiven nekdanji rudar.

Županja je prepričana, da se bo glede usode Njive potrebno odločiti.
Županja je prepričana, da se bo glede usode Njive potrebno odločiti.

Pobrskajmo kakšen teden nazaj – županja za konec potiskanja projekta Njive krivi nekdanjega direktorja rudnika: »Ko pa smo prišli do točke, da se je potrebno odločiti, ali bi nadaljevali v tej smeri, da bi iskali možnosti prenove, pa direktor RTH-ja ni želel več sodelovati oziroma se je umaknil«.

»Drži pa, da so me »umaknili«. Če sem bil sam moteč dejavnik, bi sedaj pričakoval kvečjemu učinkovitejšo realizacijo« nasprotuje županjinim besedam Jelen in zatrdi, da so se na neformalnem sestanku z vsemi prisotnimi akterji dogovorili, da s projektom nadaljujejo.

Leta 2015 je Spekter, po besedah odstavljenega direktorja, izdelal dokument identifikacijskega projekta (DIIP), ki je podlaga za pridobitev subvencij. Naročili so tudi delno spremembo idejnega projekta iz leta 2008.

Jelen: »Tako je bilo vse pripravljeno, da se v letu 2016 prijavimo na primerne razpise.«

Lastnika Njive sta Spekter in Občina Trbovlje.
Lastnika Njive sta Spekter in Občina Trbovlje.

V primeru uspešne prijave za subvencije, bi bilo realno pričakovati kakršenkoli pričetek del kvečjemu v drugi polovici leta 2016, bolj verjetno pa v letu 2017, je prepričan Jelen.

Dejstvu, da sredstev za »beton« iz naslova evropskih razpisov res ni, kot trdi Gabričeva, prikima tudi Jelen, a po drugi strani vidi rešitve drugje. Projekte je potrebno osmisliti, pravi, in se prijaviti na primerne razpise doma in v tujini. »O tem pričajo številne »evropske zvezdice« na betonskih in podobnih objektih« zaključi Jelen, ki je svojo vizijo lani junija tudi javno predstavil v trboveljskem mladinskem centru.

V Njivi trenutno deluje tudi Punkt - laboratorij za kreativne industrije.
V Njivi trenutno deluje tudi Punkt – laboratorij za kreativne industrije.

Rušiti je najlažje

Glede rušenja pa še doda: »rušiti je najlažje« in opozarja, če bo Njiva postala le del kupa betonskih kock, »bo katerikoli bodoči prijavitelj na subvencije s tega prostora težko argumentiral pretekla dejanja na kulturni dediščini«.

 

Ni praznih stanovanj, primernih za vselitev

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --