-- OGLAŠEVANJE --

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Projektne naloge trboveljskih dijakov so poletele v vesolje. Bolj natančno, na Mednarodno vesoljsko postajo.

-- OGLAŠEVANJE --

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki so napisali program za odčitavanje barv in svetlobnih senzorjev na računalniku Astro Pi, ki so ga uporabili za nastavitev barve ozadja na sliki, ki so jo astronavti gledali med opravljanjem vsakodnevnih opravil. Kar dve trboveljski ekipi pod mentorstvom Mateja Notersberga in Žiga Podplatnika sta za program prejeli “flight status”, kar pomeni, da so njihove naloge dejansko uporabili v vesolju.

To pa še ni vse

Ekipa 17 mladih fantov se je po uspešni prvi nalogi nato po skupinah lotila še ene, bolj zahtevne naloge. Leron Agović, Samo Čibej, Matic Fele, Jakob Golob, Jaka Grošelj, Erik Grošelj, Anže Kmetič Pragar, Žiga Kos, Miha Kovač, Žan Ocepek, Ernad Pjević, Žan Rajh, Nik Razpotnik, Mai Rezar, Maj Sevnik, Lovro Slapničar in Mark Strgaršek so z mentorjem Žigom Podplatnikom napisali algoritem za izračun približne hitrosti potovanja Mednarodne vesoljske postaje. Dijaki so pri tem morali strogo slediti navodilom in vodiču. Mesec po oddaji naloge so se razveselili novice, da se bo tudi ta program izvajal v vesolju. “Ker imajo možnost sodelovanja vse šole iz 22 držav članic Evropske vesoljske agencije, smo bili skeptični, ali nam bo sploh uspelo. Zato smo bili toliko bolj veseli, ko smo dobili obvestilo, da so naši algoritmi prejeli potrdilo, da se bodo izvajali na Mednarodni vesoljski postaji,” je povedal Podplatnik in nam zaupal še, da čakajo na fotografije, na katerih so delovali njihovi algoritmi in potrdila s točnimi koordinatami vesoljske postaje, ko se je njihov algoritem izvajal.

“Z dosežkom dijakov sem izjemno zadovoljen in ponosen. Njihova predanost, radovednost in pripravljenost za sodelovanje so prinesle izjemne rezultate. To, da so bili sposobni uspešno izvesti projekte, ki so bili ocenjeni in potrjeni za izvedbo na Mednarodni vesoljski postaji, kaže na njihovo visoko raven tehničnega znanja in sposobnosti reševanja problemov. Poleg tega so se izkazali tudi v timskem delu, kar je ključno za uspeh v katerem koli projektu,” je izrazil Podplatnik, ki ne dvomi, da imajo njegovi dijaki, glede na njihovo izkazano zagnanost in dosežke, pred seboj še svetlo prihodnost. Mentor je poudaril še, da jih zdaj čakajo počitnice, nato se bodo naslednje šolsko leto lotili novih razpisanih projektov.

FOTO: Trboveljska dijaka sta ustvarila didaktično igro, ki povezuje UI, kemijo in karte

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --