-- OGLAŠEVANJE --

NEVERJETNO! Osnovnošolci ustvarili film o Trbovljah!

-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljske učence je ob izgradnji kipa rudarja Prometeja spreletela ideja. Zamislili so si turistično pot, imenovano »Prometejeva učna pot« in se odločili po njej podati se s kamero. Nedavno so idejo pripeljali do realizacije – s filmom, v katerega so ujeli zanimive posebnosti za obiskovalce in tudi domačine in ki je danes že na ogled!

Nastalo je nekaj svežega, novega, nekaj, česar otroci trboveljskega območja še niso ustvarili o lastni dediščini – za pokušino si oglejte ta posnetek (trailer).

Ekipa: ♦ Učenci OŠ Trbovlje, gledališka skupina Špilčki. ♦ Vodje naloge v filmu: Matic Sivko, Sara Muratovič, Vasja Čede Bohorč ♦ Statisti: Ela Rajh, Ajda Glavač, Mia Smrekar, Tita Ranzinger, Aljaž Dimec, Maj Sevnik, Mark Strgaršek, Žiga Knez.

 

Od maja do oktobra polne roke dela

Učenci Osnovne šole Trbovlje, ki se sicer združujejo v gledališki skupini Špilčki in v krožku Turizmu je potrebna lastna glava, so tako v oktobru svoj projekt uspešno dokončali. A pot do tja je bila dolga, pestra ter zabavna. Društvo TNM je učencem nabavilo ustrezno opremo za snemanje zvoka; različno snemalno opremo pa je posodil učitelj Ervin Mlakar, ki je bil tudi snemalec filma.

V scenarij so seveda vključili tudi 4. dritl

Maj in junij sta bila namenjena iskanju lokacij, poskusnemu snemanju, medsebojnemu dogovarjanju s sodelujočimi organizacijami in društvi. Pričeli so s pisanjem scenarija in snemalne knjige, potekal je izbor igralcev in določanje snemalnih mest. V juliju so dodobra obdelali snemalno knjigo in scenarij, v avgustu pa posneli izbor lokacij, na katerih so nato septembra snemali in vadili tekste z igralci. Pika na i je bila montaža filma v oktobru.

Koliko časa pa traja, da takšen izdelek nastane? Samo snemanje filma je trajalo kar 95 ur. Za odlično izpeljavo in igro je bilo za vaje s teksti potrebnih 10 ur, zvok so snemali 6 ur, za popravke tekstov in scenarij je bilo potrebnih 10 ur, sama končna montaža je trajala 40 ur.

Zgodba v filmu povsem revirska, a tudi visoko tehnološka!

Prometej

Učenci raziskujejo in hodijo po Prometejevi poti. Zgodba se prične pred šolo, kjer skupaj odidejo do slavnega zasavskega rudarja. Odpravijo se tako po zgodovinskih točkah, kot po točkah najbolj sodobnih trboveljskih umov.

Pot zaključijo pred monolitom, edinim na prostem v slovenskem prostoru in širše.

♦ Producentka: Julija Jerman ♦ Režiserka: Alma Knaus ♦ Scenografka: Julija Jerman ♦ Kamera: Ervin Mlakar ♦ Montaža in zvok: Metka Dolanc ♦ Kostumi, maska in korepetitor: Mojca Cerar ♦ Marketing: Vlasta Bartolj

V slogi je moč!

Pogovor z robotko Evo

Učencem so pomagali mentorji in učitelji ter še nekaj društev in organizacij v Trbovljah, ki se tako ali drugače ukvarjajo s kulturno dediščino ali s turizmom; Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, DDT-Lab (McRUK), Zasavski muzej Trbovlje in JSKD Trbovlje.

Odličen projekt osnovnošolcev, ki so ga sodelujoči zagrabili z vsemi močmi, je končan in rezultat je pred vami, dostopen preko te povezave!

SORODNI ČLANKI:

VIDEO: Trboveljčani imajo nov promocijski film

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --