today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoNapoved preseganja mejne vrednosti delcev PM10

Napoved preseganja mejne vrednosti delcev PM10

Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih emisij (prometne ceste, kurišča, industrija, delavnice …). Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Napoved PM10 za 19.03.2015 

Danes je velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah in Novem mestu, drugod so preseganja možna.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti v skladu z odloki za kakovost zraka priporočamo občanom in pravnim osebam da:

–  ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja,

– zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,

– uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil,

– ne kurijo na prostem.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

http://www.mko.gov.si/si/delovna_podrocja/gozdarstvo/navodila_za_pravilno_kurjenje

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih.

Dežurni za napoved PM10

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...