22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.si1+1=2Napačno postavljena vejica - drugačen pomen izvida ali terapije

Napačno postavljena vejica – drugačen pomen izvida ali terapije

Letos so si na Zasavski ljudski univerzi zadali poseben strokovni izziv. S Splošno bolnišnico Trbovlje so se dogovorili za usposabljanje, ki je bilo precej drugačno, kot so jih vajeni organizirati. V zdravstvenih zavodih v Sloveniji namreč ni navada, da se organizirajo tečaji slovenskega jezika za zaposlene. Temu primeren je bil tudi prvi odziv zaposlenih v zdravstveni administraciji SB Trbovlje. »Pisati in govoriti slovensko pa menda že znamo,« je završalo med njimi. Pred izziv pa niso bili postavljeni samo zaposleni, ampak tudi predavatelj dr. Tomaž Petek, profesor slovenščine in lektor, ki si – kot je povedal sam – ni natančno predstavljal, kako je dejansko videti delo zdravstvenih administratorjev.

»Pisati in govoriti slovensko pa menda že znamo.«

Šele ko je prebiral njihove izvide, je ugotovil, da so slovnične težave precejšnje in na kaj bo treba biti pozoren. Napačno postavljena vejica lahko bistveno vpliva na pomen izvida ali terapije. Poleg tega je zdravstvena dokumentacija uradna dokumentacija in je tudi ogledalo ustanove.

Pred predavateljem in udeleženci je bil 40-urni tečaj, ki so ga poimenovali Pravopis v zdravstveni administraciji. Začetno negodovanje zaradi dodatnega učenja po službi se je, kot je povedala vodja zdravstvene administracije Martina Gorjup Križaj, po prvem predavanju spremenilo v navdušenje in zaposleni niso želeli menjav popoldanskega dela, saj bi v tem primeru zamudili predavanje. Tudi predavatelj se je prepustil dinamiki skupine in iz tedna v teden pripravljal novo gradivo, ki je bilo polno jezikovnih orehov in konkretnih situacij, s katerimi se srečujejo zdravstveni administratorji. Zaradi tečaja je eden izmed zaposlenih celo preklical dopust, prav tako pa je bila polna udeležba med koriščenjem prostih dni; o vsebini tečaja se je dnevno razpravljalo na oddelkih, prav tako so bili z osveženim znanjem seznanjeni vsi zaposleni, ki so morali zaradi procesa dela v oddelčne pisarne in ambulante.

Zasavska ljudska univerza vsako jesen razpisuje celo vrsto programov za zaposlene, brezposelne, mlajše in starejše. Spremljajte njihovo spletno stran ali pa jim pišite na info@zlu.si in vam bodo povabilo na želeni program poslali z e-sporočilom.

 

Večkrat dnevno … V sproščenem vzdušju so osvežili in nadgradili znanje pravopisa, dodali nekaj slovnice, izboljšali pa so tudi slog pisanja. Ob koncu se je izkazalo, da je bila odločitev za nadgradnjo strokovne slovenščine in skrb za jezik v medicinski dokumentaciji prava. Tečaj je odlično uspel, saj je poleg osveženega znanja slovenskega jezika pozitivno vplival tudi na odnose, povezovanje in motivacijo med zaposlenimi. Opazen je bil celo zametek pozitivne tekmovalnosti.

Največje priznanje predavatelju je, ko vidi rezultate vloženega truda vseh – udeleženci so radi obiskovali srečanja, bili motivirani za delo in opravili vse domače vaje. Preizkus znanja na koncu pa je pokazal bistveno izboljšanje znanja in suverenost administratorjev pri pisanju izvidov. Tečaj je potekal prek projekta Center za pridobivanje kompetenc in je bil za bolnišnico sicer brezplačen, njegova vrednost pa izjemna.

Dokaz, da se je med udeleženci tečaja in predavateljem spletla posebna vez, je bilo tudi presenečenje, ki so ga »učenci« pripravili za predavatelja na zadnjem srečanju. In še obljuba: “Z udeleženci in s predavateljem smo se dogovorili, da se čez eno leto vidimo na obnovitvenem tečaju. Udeleženci so obljubili, da bodo znanje, ki so ga pridobili, dosledno uporabljali pri svojem delu,” je zaključila Tina Polajnar Povše iz ZLU.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...