-- OGLAŠEVANJE --

Največ uporabnikov: dolgotrajno brezposelni ter mlade družine, samohranilci in upokojenci

-- OGLAŠEVANJE --

Menažka preko 450 uporabnikov

Mateja Leskovšek

Potrebe ljudi so zelo različne. Od pogovora, hrane, oblačil, pohištva, plačila položnic in še kaj. Številčno največ uporabnikov pride po hrano – te so denimo lani v trboveljski Menažki razdelili več kot 30 ton. V trboveljskem RK izpostavljajo, da razdelijo veliko hrane, tako v obliki paketov, t.i EU-hrane in tiste, ki jo donirajo srčni posamezniki/podjetja preko različnih virov. V povprečju Menažko mesečno obišče 90 uporabnikov (skupaj z družinskimi člani pa 180), vseh uporabnikov Menažke skupaj z družinskimi člani je 468.

Izrazito je izkazana težnja socialno šibkih po pomoči pri plačilu položnic – 53 družinam so lani uspeli pomagati na ta način. Sicer pa imajo na trboveljskem Rdečem križu odprtih 6 »skladov« za družine, ki potrebujejo pomoč – zdravstveno ali zaradi socialne situacije. Na območju občine Radeče, pravi pristojni sekretar Vlado Marot, so 192 družinam razdelili za blizu 6000 evrov pomoči prehrane iz Evropskega sklada in za 2.300 evrov pomoči v prehranskih paketih in pralnem prašku.

Nesreča ne izbira – Rdeči križ se angažira

“Aktivno smo se vključili v odpravljanje posledic požara pri družini Buljugić iz Podkraja in upamo, da jim bomo s skupnimi močmi v letošnjem letu omogočili bivanje v obnovljeni hiši,” še pravi Marot, njegovi stanovski kolegi iz Trbovelj pa podobno omenjajo požar na Nasipih, ko je družini pogorel dom, ob čemer so se ravno tako aktivno vključili v reševanje stiske.

Težko za upokojence, dolgotrajno brezposelne in mlade (zaposlene!)

Vir: Območno združenje Rdečega križa Zagorje ob Savi

Na območju Trbovelj se število uporabnikov v zadnjih nekaj letih nekoliko spreminja:“Če primerjamo konec leta 2018 in konec leta 2019: imeli smo deset uporabnikov več. Ampak novih uporabnikov je bilo seveda več; je pa res, da nekateri, ki so prihajali v letu 2018, lani niso potrebovali pomoči. Največ naših uporabnikov je prejemnikov denarne socialne pomoči, ki so dolgotrajno brezposelni ter mlade družine, samohranilci in upokojenci, “ pravi sekretarka Mateja Leskovšek.

“Število uporabnikov se generalno zmanjšuje, kar je vsekakor spodbudno,” pa sporoča Štefka Suša, sekretarka zagorskega Rdečega križa. “A dejstvo je, da se povečuje delež upokojencev. Prav tako je kar nekaj družin z zaposlenimi starši, ki pa zaradi nizkih dohodkov ne uspejo pokrivati mesečnih stroškov.”

Ena od osrednjih nalog vseh krajevnih organizacij Rdečega križa kot tudi območnih združenj je ponuditi pomoč najbolj ogroženim posameznikom in skupinam. Kot so povedale sogovornice, ljudje najbolj potrebujejo hrano, nanje se obrnejo, ko potrebujejo oblačila, pa tudi s povsem namenskimi humanitarnimi akcijami, ko pride do osebnih finančnih stisk ob nepredvidenih dogodkih.

Poskrbijo tudi za lepše otroštvo

Zasavski Rdeči križi se, da bi tegobe in že siceršnjo zaznamovanost otrok, ki živijo v družinah, ki potrebujejo pomoč, zmanjšali, aktivno povezujejo. S pristojnimi Centri za socialno delo, občinskimi Društvi prijateljev mladine in tudi samimi Občinami ter priskočijo na pomoč ob nakupu šolskih potrebščin, jim omogočijo, da okusijo morske radosti v poletnem času ter poskrbijo za novoletno obdaritev socialno ogroženih otrok.

SORODNI ČLANKI:

V Trbovljah odprli Menažko

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --