-- OGLAŠEVANJE --

“Najhujše niso bolečine, pa čeprav neznosne, temveč to, da ti ljudje ne verjamejo, ker nimaš kaj pokazati”

-- OGLAŠEVANJE --

Najhujše niso bolečine, pa čeprav neznosne, temveč to, da ti ljudje ne verjamejo, ker nimaš kaj pokazati,” pove Marijana Šoba in nadaljuje, “In kot da to ni dovolj, so zdravniki pri meni odkrili še osteoporozo kolka. Osteoporoza za razliko od fibromialgije ne boli, vsaj dokler se kakšna kost ne zlomi in je ravno zato zahrbtna in nevarna bolezen.”

Marjana Šoba

Spoznali smo Zagorjanko, ki živi v Trbovljah, osebo z veliko pozitivne energije, Marjano Šoba. Tako je prešerno nasmejana, da bi težko rekli, da ji zdravje že vse življenje dela preglavice. Težave so se začele že v mladih letih, ko je zbolela za boreliozo, kar je življenje postavilo na glavo. Eni nadlogi se je kasneje pridružila še druga, fibromialgija. Pa je to ni zaustavilo. Ni se predala in storila je vse, da si olajša življenje. Marjana je med tistimi, ki so v Zagorju postavili temelje društva za fibromialgijo.

“V društvu se tako lepo družimo, da pri tem na trenutke pozabimo na takšne in drugačne težave, svoje znanje pa izpopolnjujemo na različnih predavanjih in delavnicah ter lajšamo težave s pomočjo različnih aktivnosti.”

Knapovske punce

Marjana ima rada gibanje, predvsem ples. Najbolj uživa v španskih plesih, za katere si je sešila tudi dve čudoviti obleki v španskem stilu. Že kot mala deklica je plesala balet, pa so jih plesni koraki in pokončna drža ostali tudi danes.

In ja, plešem še vedno. Saj sem previdna, upoštevam vse kar lahko, da ne povzročim poškodb. Le bolečin ne morem preprečiti. Nekaj dni po plesu so na dnevnem redu protibolečinska zdravila, masaže, magneti … ni mi žal in plesala bom, dokler bom le lahko. Nikoli nisem obupala nad sabo in tako bo tudi ostalo.”

Osteoporoza je prišla postopoma. Marjanin imunski sistem pa je bil zaradi borelioze in fibromialgije že prej oslabljen. Kmalu bo tako daleč, da bo na vsakih 6 mesecev dobila podkožno injekcijo, ki naj bi zaustavljala napredovanje bolezni.

Dvajseti oktober je v koledarju zapisan kot svetovni dan osteoporoze. To je bolezen zmanjšane kakovosti in količine kostne mase, ki oslabi kosti, tako da se te lahko zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah.

Kostna gostota se manjša počasi, tako da na začetku osteoporoza ne povzroča nobenih težav in bolezenskih znakov, pa jo zaradi tega imenujemo tudi tiha bolezen. Proces izgubljanja kostne mase se počasi začenja okoli tridesetega leta in tega običajno ne opazimo. Bolečine v kosteh se pojavijo šele, ko se kostna gostota zmanjša v tolikšni meri, da se začnejo kosti sesedati ali lomiti in se pojavijo tudi deformacije. Znak, da se s kostmi nekaj dogaja, je zmanjševanje telesne višine in sprememba postave. Osteoporoza ne izbira, saj prizadene vse kosti; najpogosteje se zlomijo vretenca, kolk in zapestje. Moramo pa vedeti, da bolezen ne napada le žensk, čeprav so te v večini.
Cvetka Garantini

V Zagorju so leta 2007 na pobudo Slavi Gala osnovali Društvo za preprečevanje osteoporoze, ki mu od samega začetka uspešno predseduje nekdanja Ljubljančanka Cvetka Garantini. Društvo aktivno sodeluje v vseh dejavnostih preprečevanja osteoporoze, organizira strokovna predavanja, šolo osteoporoze v toplicah, kopalne izlete, tedensko telovadbo …

Predsednica Cvetka priporoča: “Za učinkovit boj proti bolezni je pomembno, da posameznik čim prej poskrbi za dovolj visoke zaloge kostne mase, zlasti z uravnoteženo prehrano, obogateno s kalcijem in vitaminom D, zdravim načinom življenja brez kajenja in čezmernega pitja alkoholnih pijač ter redno telesno dejavnostjo.”

Trenutno je v društvu okrog 110 do 120 članic, ki je odprto za vse. Zato niso vse članice bolnice z osteoporozo. “V našem programu so vse aktivnosti načrtovane tako, da pripomorejo zdravem življenjskem slogu in ozaveščanju naših članic,” zagotavlja predsednica.

 

Društvo 21. oktobra ob 12.00 v zagorski športni dvorani pripravlja letno srečanje slovenskih društev za osteoporozo, ki ga vsako leto pripravi eno od društev.

»Tokrat smo na vrsti mi. Srečanje bo potekalo v zagorski športni dvorani, kjer pričakujemo približno 600 gostov. Priprave so v teku, vse poteka po načrtih,« poudarja Cvetka Garantini, ki se skupaj z ostalimi člani veseli novega srečanja. Je pa vsak dogodek in vsaka medijska objava tudi priložnost, da se predstavijo tistim, ki jih še ne poznajo in medse povabijo vse, ki si želijo druženja ali imajo vprašanja glede omenjene bolezni.

Bi se želeli včlaniti v društvo? Lahko se prijavite v njihovih prostorih na Kidričevi 11b, najbolje ob ponedeljkih ob 18.00, ko imajo pevske vaje.

 Tako je pri njih:

Hrastničanka o osteoporozi: Dolgo nam niso niti priznali bolezni, meritve so še danes plačljive

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --