-- OGLAŠEVANJE --

Hrastničanka o osteoporozi: Dolgo nam niso niti priznali bolezni, meritve so še danes plačljive

-- OGLAŠEVANJE --

Društvo trenutno šteje 190 članov, ki prihajajo iz celotne Slovenije. Ob ustanovitvi jih je bilo 30, s podatkom postreže Silva Centrih, predsednica Društva za preprečevanje osteoporoze Hrastnik, ki je predsednica vse od ustanovitve leta 2009. Pobudnica za njegovo ustanovitev pa je bila Slavi Gala, takratna predsednica Društva osteoporoze Trbovlje.

“Osteoporoza je tiha bolezen, ki jo odkriješ šele, ko pride do zlomov.”

Silva Centrih

Osteoporoza je bolezen kosti, ko te z leti začenjajo zmanjševati svojo maso in posledično postanejo krhke. S tem pride do zlomov, ki jih lahko povzroči že najmanjši stik. “V mladosti delamo prekrške z nezdravo prehrano in se ne gibamo dovolj, po 45. letu pa se velikokrat vse to na žalost pokaže v obliki osteoporoze. Pravijo, da gre za žensko bolezen, kar pa ne drži povsem. Tudi moški so že začeli zbolevati,” o zahrbtni bolezni pove Silva Centrih. Mnenja je, da premalo aktivno delamo v smeri, da bolezen hitro odkrijemo s pomočjo različnih meritev kosti, ki jih na letni ravni izvajajo v njihovem društvu. Prvi korak lahko naredimo tudi sami. “Najboljše je, da si vsak po 50. letu naredi izračun z metodo FRAX.” To je metoda, pri kateri lahko posameznik sam na podlagi dejavnikov tveganja za osteoporozo izračuna, kakšna je verjetnost, da si bo v prihodnjih desetih letih zlomil kost ali kolk.

Hrana s kalcijem je zelo priporočljiva in različni vitamini in minerali.

Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik ima prostore v isti stavbi kot Društvo upokojencev.

V Društvu za preprečevanje osteoporoze Hrastnik širijo znanje in osveščajo ljudi o tej zahrbtni bolezni, ki največkrat pride s starostjo. Delujejo na prostovoljni bazi in preko leta organizirajo različne športne aktivnosti in dogodke, ki pomagajo tako bolnikom kot tistim ki se v društvo včlanijo preventivno. Za zdravljenje oziroma lajšanje življenja z osteoporozo je ključno gibanje na soncu, saj s tem bolniki pridobijo vitamin D, ki je pomemben za ohranjanje močnih kosti.

“Imamo letne programe. Družimo se na pohodih, rekreacijah, plavanju in pri zdravi prehrani. Hrana s kalcijem je zelo priporočljiva in različni vitamini in minerali. Skušamo osveščati svoje člane in populacijo,” o letnem programu društva pove predsednica Silva Centrih. V društvu izvajajo dva letna programa. Življenje z osteoporozo in Imejmo radi svoje kosti, preko katerih izvajajo strokovna predavanja, meritve trdnosti kosti, telovadbo, pohode, plavanje in prehranska in življenjska svetovanja. In doda, da za najem telovadnice in prostorov za dogodke v Hrastniku na pomoč pri organizaciji priskoči tudi Občina, ki te odstopi brezplačno.

“Zdravstvo premalo skrbi za osteoporozo”

“Žalostno je ker dolgo osteoporoza ni bila priznana kot bolezen. Tudi sedaj je vse skupaj slabo pokrito s strani zdravstva, vse meritve je potrebno plačevati. Mi se že leta in leta borimo, da bi meritve in pregledi bili brezplačni. Člani našega društva imajo popust, ampak še vedno jih stane preveč. To bi javno zdravstvo moralo kriti in upamo, da tudi nekoč bo,” Centrihova o trenutnem stanju bolezni kosti v slovenskem zdravstvu.

Svetovni dan osteoporoze v letu 2022 organizirali v Hrastniku

“Vsako leto eno izmed slovenskih društev organizira dogodek na svetovni dan osteoporoze. Nam je ta čast pripadla lansko leto.” Hrastničani so bili zadovoljni z prireditvijo in odzivi so bili več kot dobri. Včasih ti že primanjkuje energije za delo, ampak s takšnim dogodkom se vse poplača in ti da zagon za nadalje delo.”

Centrihova, ki je društvu predana 24 ur dan in več ali manj sama skrbi za njegovo delovanje, sporoča vsem, da so pri njih vedno dobrodošli: “Vsem bi sporočila, da se naj čim več članov pridruži, da jim bomo še mi lahko pomagali. Pri nas je vsak nov član dobrodošel in jim to tudi pokažemo.”

Kdo so letošnji prejemniki občinskih priznanj v Hrastniku?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --