12.2 C
Trbovlje
petek, 22. oktobra 2021
ZON.siAktualnoNa trboveljskem covid oddelku trenutno 12 bolnikov, tretjina cepljenih

Na trboveljskem covid oddelku trenutno 12 bolnikov, tretjina cepljenih

Pričakujemo, da bo minister za zdravje Janez Poklukar iz prve roke danes ob obisku Zasavja povedal, kaj načrtuje država za prihajajoč čas z vidika obvladovanja covid-situacije, mi pa smo medtem preverili, kakšno je stanje v Splošni bolnišnici Trbovlje, kjer imajo vzpostavljen covidni oddelek.

Imeti status covidne bolnišnice ali zagotavljanja covidnega oddelka zasavski bolnišnici prinaša nemalo izzivov, saj je potrebno delo in prostore reorganizirati. Katera pa je največja težava, ki jih kot zdravstveno institucijo trenutno pesti, odgovarja direktorica SB Trbovlje Romana Martinčič, ki izpostavlja pomanjkanje zdravnikov internistov in anesteziologov.

16 postelj, trenutno 12 bolnikov, od teh štirje cepljeni

Na COVID oddelku je sicer danes 12 covid bolnikov, nimajo pa primera, ko bi pacient potreboval oskrbo intenzivne terapije. Trenutno zagotavljajo 16 navadnih postelj, v  primeru potrebe “pa štiri postelje izmed razpoložljivih šestnajstih preuredimo v intenzivne postelje, za kar imamo vso potrebno infrastrukturo,” opisuje pripravljenost na morebitna zdravstvena poslabšanja Martinčičeva.

Ob poizvedovanju, ali so med bolniki v večji meri tisti, ki so zboleli prvič ali morda cepljeni, ki sedaj drugič prebolevajo bolezen, vodilna v trboveljski bolnišnici razkrije: “Največ je takšnih, ki prvič prebolevajo. Od bolnikov so štirje cepljeni, ki imajo lažji potek bolezni in ne potrebujejo kisika. Ostali bolniki so necepljeni in imajo težji potek bolezni.”

Kje lahko konkretno pomaga država?

Romana Martinčič, direktorica SB Trbovlje

Ker se bo ravno danes v Zasavju mudil tudi minister za zdravje Poklukar, je bilo kakopak na mestu tudi vprašanje, kaj lahko država in resorno ministrstvo v dani situacij naredita, da bo Splošna bolnišnica Trbovlje COVID oddelek izpeljala karseda uspešno, za njih kot ustanovo in za same bolnike?

“Ministrstvo bi lahko v dani situaciji največ naredilo s tem, da bi nam odobrili specializacije iz naših deficitarnih področij, predvsem internistike,” brez pomišljanja izpostavi Romana Martinčič, kar podpre s podatkom, da na zadnjem razpisu niso dobili niti enega specializantskega mesta iz tega področja.

SORODNI ČLANKI:

Že zdaj je znan datum, kdaj naj bi trboveljska bolnišnica postala covid bolnišnica

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

ZGODBA: Nekdanja radeška županja zbolela za rakom, tri leta kasneje še hčerka

Rak, ne le na dojkah, pač pa vsakršna oblika raka in vsaka resnejša bolezen, je osebna zgodba vsakega posameznika in njegovih svojcev. V prvi...