17.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.si1+1=2Na Kipah novo domovanje za šest čebeljih družin

Na Kipah novo domovanje za šest čebeljih družin

Na Kipah že nekaj časa stoji manjši lesen objekt in če ste se spraševali, ali bodo v njem morda v poletnih dneh prodajali osvežilne napitke, ste se zmotili. Gre za učni čebelnjak, ki so ga odprli včeraj na čast 100-letnice delovanja Čebelarskega društva Trbovlje. 

Po projektu Trboveljskih medovitih trat je to že drugi projekt občine za spodbujanje življenja čebel v lokalnem okolju. V čebelnjaku sicer že veselo brenči, saj je trboveljsko društvo vanj že naselilo 4 čebelje družine, v naslednjem tednu pa bodo naselili še dve. “Kipe bodo po novem ne samo prostor za sprehod, sprostitev in rekreacijo, ampak tudi dom čebelicam, ki bodo svoje delo zagotovo pridno opravljale,” pravijo na trboveljski občini in obiskovalcem svetujejo ogled čebelnjaka z varne razdalje.

Poleg Čebelarskega društva Trbovlje bodo imeli učni čebelnjak imeli možnost uporabljati tudi čebelarski društvi iz Zagorja in Hrastnika. “Posebej zanimive so tudi panjske končnice, ki krasijo čebelnjak in pripovedujejo zgodbo o medgeneracijskem sodelovanju,” so še izpostavili na občini. Ob svetovnem dnevu čebel je namreč Turistično društvo Trbovlje organiziralo delavnico, na kateri so lahko obiskovalci slikali na panjske končnice, ki zdaj krasijo učni čebelnjak na Kipah. Ustvarjali so jih otroci iz Vrtca Trbovlje in Društva Kmečkih žena in deklet Trbovlje.

Projekt je bil sicer sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zaživel pa je ob sodelovanju vodstva in članov Čebelarskega društva Trbovlje in Občine Trbovlje.

SORODNI ČLANKI:

Ste že slišali za “medovite trate”? V Zasavju jih imamo!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik na neregistriranem mopedu, za povrh pa še napihal

Minuli teden so policisti na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V ponedeljek ob 13. uri v Trbovljah prometno nesrečo z materialno škodo,...