-- OGLAŠEVANJE --

Mrzlica se s Kumom spogleduje ali 110 let Planinskega društva Trbovlje

-- OGLAŠEVANJE --

Pred 110 leti, 8. decembra 1912, v dvorani Ane Forte na Vodah v Trbovljah je bila ustanovljena Trboveljska podružnica Slovenskega planinskega društva, takrat ena izmed štiriindvajsetih podružnic SPD na Slovenskem v avstro-ogrski monarhiji.

Prvotno društvo se je leta 1950 razdelilo na dve društvi. Planinska zveza Slovenije se je namreč odločila, da za vsako kočo skrbi samo eno društvo in tako se je trboveljsko društvo razdelilo glede na to, za katero kočo je skrbelo kdo, pa tudi članov je bilo takrat dovolj. Tako je za »zgornje Trbovlje« bilo določeno Planinsko društvo Trbovlje z domom na Mrzlici in za spodnji del mesta Planinsko društvo Kum, ki skrbi za Planinski dom na Kumu. In tako je ostalo – društvi pa še danes vzorno sodelujeta med seboj.

Ob 110 jubileju so podelili priznanja in zahvale dolgoletnim članom in sodelavcem ter najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije Svečana listina Bojanu Gorjupu, ki se podeljuje posameznikom za izreden prispevek k razvoju planinske dejavnosti in življenjsko delo.

Matjaž Kilar

Matjaž Kilar, predsednik PD Trbovlje je primerjal, kako je bilo v društvu pred leti in kako danes: “Danes so predvsem bolj različni pogledi na prioritete o tem, kaj in kako naj bi se delalo v društvu, saj se tudi časi zelo spreminjajo. Trbovlje so bile včasih ekonomsko in gospodarsko močne in podjetja so podpirala društva, danes pa je vse težje pridobiti že nujna sredstva.

Društvo seveda pridno skrbi za podmladek, saj imajo tudi mladinsko sekcijo, pomladili pa so tudi vodniške vrste.  Največja želja v društvu je vsekakor, da se uredi in obnovi terasa Doma na Mrzlici in da v svoje vrste privabijo še več mladih. Prostovoljstvo kot takšno po mnenju mnogih izgublja na vrednosti, društvo pa je odvisno od dobre volje članov.

Več o društvu, zgodovini in članstvu pripravljamo v posebnem prispevku, ki smo ga namenili Bojanu Gorjupu, dobitniku Svečane listine Planinske zveze Slovenije. Kmalu na ZON.si

Zasavska koča: Zoranov pogled 70 let nazaj

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --