23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoMolčijo o simptomih, svojci se ne držijo samoizolacije

Molčijo o simptomih, svojci se ne držijo samoizolacije

Testiranja za zaposlene v zdravstvenih domovih in domovih za starejše naj bi se pričela v tem tednu, v Hrastniku potekajo testiranja zaposlenih že več kot dva tedna, poroča direktor ZD Hrastnik Gregor Pajić, saj je situacija zelo resna, pravi.

Novembra 435 testov, 143 pozitivnih

Na hrastniški covid točki so v novembru testirali 435 občanov, pozitivnih brisov je bilo 143. Koliko občanov se je testiralo drugje, v Hrastniku nimajo podatka. Če odštejemo testiranja zaposlenih, v Hrastniku dnevno opravijo okoli 10 testov.

Točnega podatka o aktivno okuženih v občini Hrastnik v zdravstvenem domu nimajo, saj imajo podatke le za tiste, ki se testirajo pri njih. Zadnjih 21 dni je bilo 97 okuženih, od tega zadnjih 14 dni 57 okuženih in zadnjih 7 dni 19 okuženih. »Tako je tedenski prirast iz 40 na teden padel na 19 na teden, kar je spodbudno« doda Pajić.

So pa težave, kot jih opažajo zdravstveni delavci, da svojci covid pozitivnih oseb, ki živijo v istem gospodinjstvu ne spoštujejo navodil in samoizolacije. Drugi problem, ki ga še izpostavijo v ZD Hrastnik, so neresnice ali zamolčanja dejstev o simptomih bolezni, namreč pacienti po telefonu ne povedo resnice o simptomih, ko pa pridejo v ZD ali ko naši zaposleni prispejo do njih, ugotovijo simptome in se tako poveča tveganje prenosa okužb.

V hrastniškem Domu “mirno”

V hrastniškem domu starejših, kjer je bilo poleti burno iz naslova koronavirusa, od zadnje okužbe, ki je bila 18. septembra niso imeli nove okužbe med stanovalci. So se pa vseeno soočili z okužbami med zaposlenimi, pove Drago Kopušar, direktor Doma. »Je pa bila v tem času okužba ugotovljena pri 6 zaposlenih in 1 študentki, ki so bili takoj oziroma pravočasno izločeni iz delovnega procesa.« Kot rečeno tudi v domu redno testirajo zaposlene, upokojence ter študente, ki delajo v ustanovi in trenutno so vsi testi negativni, danes bodo ponovno testirali.

V Domu obiskov še ni, bodo pa le te kmalu omogočili, obljubi Kopušar. »Vemo, da stanovalci in svojci obiske pogrešajo, smo pa zadovoljni, ker jih kolikor je možno nadomeščamo z video klici – z donacijo g. Slokana, sina naše stanovalke, ki nam je podaril velik ekran na kolesih, so video klici še bolj kvalitetni, ker lahko stanovalci svoje najdražje vidijo precej bolje kot na telefonu.« Vzdušje med stanovalci je dobro, fizioterapija in delovna terapija ter druge aktivnosti se izvajajo v skladu z možnostmi oziroma omejitvami in kljub »zaprtju« se življenje v Domu ni ustavilo, zaključi direktor.

Rekordni ponedeljek prinesel 67% pozitivnih testov

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč