23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoMnožično testiranje tudi za Zasavce?

Množično testiranje tudi za Zasavce?

Danes se je v 13 mestih po Sloveniji začelo množično testiranje na novi koronavirus. V Zasavju množičnega testiranja ni – ali se gremo torej lahko testirati drugam?

Poskusno množično hitro testiranje, ki bo trajalo do 24. decembra, je danes steklo v 13 mestih, med katerimi pa ni zasavskih. Na brezplačni test lahko pridejo vsi, ki mislijo, da so okuženi oziroma želijo preveriti svoje zdravstveno stanje, je pojasnilo zdravstvenega ministrstva. Ali to tudi pomeni, da se nanj lahko odpravijo tudi Zasavci v eno mest, kjer skupaj dela 130 mobilnih ekip? Ker izrecne informacije, da je testiranje namenjeno samo občanom občin, kjer testiranje poteka, se tudi Zasavci lahko testiramo v enem od 13 mest.

Kje poteka testiranje?

Hitro množično testiranje poteka v Ljubljani (na sliki je več kot 100 ljudi, ki so čakali na testiranje na Kongresnem trgu), Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju, pa tudi v Lenartu in Sevnici. Ljubljanska ekipa je prvih 1000 testov že prevzela, do konca tega tedna pa bo v Sloveniji na voljo že nekaj 100 tisoč testov.

Testiranje v Celju poteka v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure.

V Novem mestu bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine danes med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro. V Sevnici bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

Po praznikih nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Množično testiranje bi se sicer moralo včeraj začeti v Ljubljani. Premični laboratorij je na Kongresnem trgu, v katerem bodo lahko opravili okoli 60 testov na uro.

Rezultat testa v četrt ure

Kdor se bo želel testirati, bo moral s sabo imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, izvid pa bo dobil po 15 minutah. Izvajalci bodo nato podatke pošiljali v osrednji register podatkov o bolnikih, prek NIJZ pa bo poslan izvid s priporočilom, kako ravnati naprej. Testiranje je brezplačno.

Kdor se bo želel testirati, bo moral s sabo imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, izvid pa bo dobil po 15 minutah.

Epidemiologi računajo tudi na to, da bodo s hitrimi testi okužbe odkrili tudi pri nekaterih atipičnih primerih, ko ljudje nimajo nobenih simptomov, a kljub temu širijo virus. “To ne pomeni, da bo število odkritih primerov bistveno višje, a vendarle bomo našli tiste, ki bi jih sicer težko. S tem bo predstava o tem, koliko virusa imamo v družbi, kje ga je največ, zagotovo veliko bolj realna. Iz teh razlogov je prišlo tudi do zamika,” je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Napovedal je še, da bo največ pozornosti usmerjene v statistične regije s slabšo epidemiološko sliko. “Na splošno gledano pa so to zelo dragoceni podatki, ki jih bomo imeli že do četrtka in bomo tudi na tej podlagi lahko sklepali, da se 4. januarja začne pouk v šoli za prvo triado,” je dodal Kacin

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč