-- OGLAŠEVANJE --

Mladim Zasavčanom na voljo ples, petje in različni inštrumenti

Ko se bliža konec šolskega leta, se v glasbenih šolah pričnejo aktivnosti za vpis v naslednje. "V zasavskih glasbenih šolah imamo odlične glasbenike in pedagoge, ki imajo ogromno znanja, prakse, kompetenc," je pohvalo podala ravnateljica glasbene šole Hrastnik.

-- OGLAŠEVANJE --

V maju potekajo redni vpisi v glasbene šole za naslednje šolsko leto. Na nekaterih šolah prijavnice že sprejemajo. Hkrati se bliža zaključek tekočega leta in s tem čudovite prireditve mladih zasavskih glasbenikov.

Pestra izbira inštrumentov in preprost glasbeni preizkus

FOTO: arhiv GŠ Hrastnik

Klavir, klavirska harmonika, diatonična harmonika, violina, viola, violončelo, kitara, citre, kljunasta flavta, flavta, klarinet, saksofon, vsa trobila, tolkala in drugo so inštrumenti, ki jih ponuja Glasbena šola Hrastnik. “Izbira inštrumentov je res pestra, vsak si lahko izbere tistega, ki mu je všeč. Poleg tega pa še petje in ples,” je povedala ravnateljica šole, Polona Kovač. Prostih mest, pravi ravnateljica, da je dovolj za vse, ki se želijo ukvarjati z glasbo in plesom. Na spletni strani šole je za vpis že odprta elektronska prijavnica, preizkus bo potekal v petek, 24. maja. “Glasbeni preizkus je preprost,” je sporočila Kovač in naštela, da bodo kandidati izvedli pesem v slovenskem jeziku po lastni izbiri, posnemali melodične in ritmične motive. Preverili bodo še razvitost glasbenega spomina ter fizične dispozicije in zdravstveno stanje. Letak z glavnimi informacijami bodo Hrastničani dobili po pošti skupaj s križanko na zadnji strani. Tistega, ki bo pravilno rešil geslo križanke, na šoli čaka še darilce. “Vsak otrok je edinstven. Resne raziskave na tem področju kažejo, kako zelo glasba pozitivno vpliva na področja otrokovega razvoja kot so govor, mišljenje in čustvovanje, telesne-gibalne sposobnosti, počutje in drugo,” je še dodala ravnateljica, ki, 4. junija ob 19. uri, vabi na zaključni koncert in podelitev priznanj najboljšim učencem v Delavskem domu Hrastnik.

“Ples in glasba za vse”, “glasba je zakon” in “vpiši se”

Foto: arhiv GŠ Trbovlje

“Naša šola vsako leto ponuja raznolik inštrumentalno, pevsko glasbeni predmetnik v predšolskih programih, programu glasba in programu ples za okoli 300 učencev,” je povedala Katja Mikula, ravnateljica glasbene šole Trbovlje. Na socialnih omrežjih šole njihovi učenci na zabaven in prisrčen način že vabijo k vpisu nove sošolce, glasbeno šolo in inštrumente so otrokom predstavili z njenima avtorskima glasbenima pravljicama. Tudi v Trbovljah bodo občani vabilo k vpisu dobili v poštne nabiralnike, 25. maja dopoldne pa bodo na Dnevu odprtih vrat sprejeli vse obiskovalce, ki se bodo lahko tudi vpisali. Tisti, ki ne bodo utegnili, se bodo lahko preizkusili in vpisali še od ponedeljka, 27., do petka, 31. maja popoldne. “Ampak le za tiste programe in inštrumente, kjer bo še prostor,” je opozorila ravnateljica in razložila, da pri predšolskih glasbenih in plesnih programih preizkusa ni, ostali pa bodo morali zapeti pesmico po lastni izbiri ter se preizkusiti v glasbenih igricah in ugankah. Znanje, ki so ga osvojili v letošnjem letu bodo njihovi učenci pokazali na brezplačnem zaključnem koncertu “Naš svet glasbe”, ki bo v Delavskem domu Trbovlje potekal že 16. maja ob 19. uri.

Zaključni koncert orkestrov že jutri

FOTO: arhiv GŠ Litija-Šmartno

Učenje plesa in glasbe ponujajo tudi v Glasbeni šoli Litija-Šmartno. Plesno pripravnico, sodobni ples in balet ponujajo v programu plesa, pri glasbi pa nauk o glasbi, glasbena pripravnica, predšolska glasbena vzgoja, klavir, orgle, harmonika, petje, kljunasta flavta, prečna flavta, saksofon, klarinet, trobenta, rog, tuba, pozavna, tolkala, kitara, violina, violončelo in citre. Že od začetka maja imajo na spletni strani na voljo obrazec za informativni vpis. Sprejemne izpite bodo organizirali 22. in 29. maja v popoldanskem času. 24. maja bodo organizirali glasbeno in plesno zabavo za otroke, na kateri se bodo skozi igro lahko sprehodili po čarobnemu svetu glasbe, ustvarjali, peli poslušali glasbo in igrali na inštrumente. Njihov zaključni koncert se bo zgodil že jutri. Ob 18. uri bodo v dvorani Kulturnega centra Litija, na temo filmske glasbe, pokazali znanje vsi njihovi učenci, 13. junija na gradu Bogenšperk pa še najboljši.  “Otrokova aktivna udeleženost v ustvarjanju glasbe pozitivno vpliva na njihov spomin, izboljšuje komunikacijske sposobnosti in pozitivno pomaga pri razvoju čustvene inteligence. Zato je zelo dobrodošlo, če otroku ponudimo čimveč glasbenih izkušenj že v predšolskem obdobju,” je povedala ravnateljica Brigita Šuler, ki vabi tudi na vse ostale prireditve.

Izbira inštrumenta naj bo odraz otrokovih želja

FOTO: arhiv GŠ Zagorje

Prijave za vpis so tudi na spletni strani Glasbene šole Zagorje že odprte. Na zagorski šoli poučujejo pihala, trobila, tolkala, kitaro, inštrumente s tipkami, godala ter petje, balet, plesna in glasbena pripravnica, nauk o glasbi in solfeggio. Vpisujejo tudi v predšolsko plesno in glasbeno vzgojo. “Za vpis v programe predšolske glasbene in predšolske plesne vzgoje ter glasbene oziroma plesne pripravnice, zaradi številčne omejitve učencev v skupini, velja vrstni red prijavljenih kandidatov,” je sporočila ravnateljica Metka Podpečan. Za ostale velja preizkus glasbenih sposobnosti, ki bo v Zagorju potekal 22. maja popoldne in 25. maja dopoldne. Enotne zaključne prireditve na šoli nimajo, do konca leta bodo organizirali še vsaj 40 nastopov in koncertov njihovih učencev. Šolsko leto 2024/25 bodo začeli z do 100 novimi učenci. Ravnateljica šole poudari še pomembnost izbire pravega inštrumenta: “Zaželeno je, da se starši pred vpisom v glasbeno šolo z otrokom pogovorijo in izberejo program oziroma inštrument, ki otroka res veseli. Zelo je namreč pomembno, da je izbira inštrumenta odraz otrokove želje in ne morda neuresničene mladostniške želje starša. Kajti le v tem primeru bo otrok v igranju inštrumenta in odkrivanju lepote glasbe užival”.

 

Javni zavodi v Zasavju zaposlujejo 2.780 ljudi

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --