today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoMinister Han: "Na lastne oči sem videl, da Steklarna postaja zeleno, kreativno...

Minister Han: “Na lastne oči sem videl, da Steklarna postaja zeleno, kreativno in pametno podjetje.”

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je obiskal Steklarno Hrastnik, ki je v okviru konzorcija pridobila 2,2 milijona evrov finančne spodbude za celovito digitalizacijo steklarske proizvodnje – to so poimenovali Cedit.si, zanimivo pa je, da v delovne procese že uvajajo virtualno resničnost. 

Peter Čas, Steklarna Hrastnik

Rezultati projekta, ki pelje hrastniško steklarsko podjetje v digitalno transformacijo, so lažji pogoji za zaposlene, bolj optimalen servis za kupce in kot pravi direktor Peter Čas: “Če pogledamo samo na področju izobraževanje, tam uvajamo virtualno resničnost, kar pomeni, da se bodo zaposleni izobraževali v VR okolju in ne več v nevarnih proizvodnih pogojih. Tako se bodo lahko osredotočili na podrobnosti v procesih in čimprej dosegli čim najvišjo stopnjo usposobljenosti.” Vsekakor uvedba sodobnega načina delovanja v proizvodnji pomeni tudi znižanje stroškov. Ob tem pa generalni direktor še doda, da bi lahko in tudi bodo znanje pridobljeno v projektu delili s srbsko steklarsko tovarno in tudi s partnerji ter konkurenco. “Cilj je, da čimprej razogljičimo steklarsko industrijo,” odločno zaključi Čas.

Tomaž Skaza, Steklarna Hrastnik

Vodja informatike v Steklarni Hrastnik Tomaž Skaza je na čelu projekta cedit.si soustvarjal virtualno steklarno. Ker je steklarska industrija zelo težka in pogojem dodatno slabost ustvarja še vročina, pa je povsem drugače za uporabnika v virtualni resničnosti. “Izkoristili smo tehnologijo, da smo to težko okolje prenesli v virtualni svet, kjer lahko zaposleni skupaj z mentorji delajo na počasen način, brez nevarnosti in se lotijo vsake podrobnosti.” 

Projekt Celovita digitalna transformacija v steklarski industriji (CEDIT.SI) je eden izmed podprtih projektov na lani objavljenem javnem razpisu Digitalna preobrazba gospodarstva. Steklarna Hrastnik je skupaj z devetimi drugimi partnerskimi podjetji pridobila podporo 2,2 milijona evrov za projekt v vrednosti 4,6 milijona evrov upravičenih stroškov.

Namen projekta CEDIT.SI je celovita digitalna preobrazba v verigah vrednosti življenjskih ciklov steklene embalaže, kar je skladno z namenom javnega razpisa Digitalna preobrazba gospodarstva. Cilj dodeljenih investicijskih spodbud je aktivno prispevati k celoviti digitalni preobrazbi poslovnih funkcij za dvig in rast produktivnosti, optimizacijo in znižanje proizvodnih stroškov ter večjo konkurenčnost z inovativnimi tehnologijami.

Steklarna ima 100.000 evrov dodano vrednost na zaposlenega, slovensko povprečje: 53.000 evrov

Navdušenja nad vsem, kar je v Hrastniku videl, ni skrival gospodarski minister Matjaž Han. “Moram reči, da me je Steklarna Hrastnik s svojo vizijo in s svojim pogledom prepričala, da smo se zelo dobro odločili. In veseli me, da se takšne dobre zgodbe ustvarjajo tako blizu mojega doma,” je dodal Radečan, ki je Steklarno opisal kot zeleno, čisto, trajnostno podjetje, ki prehaja v digitalizacijo in je že in še bo ključno za Zasavje. Pol milijarde evrov prihodkov pričakujejo v Steklarni leta 2030, “perspektiva pa je neizmerna. Pogovarjali smo se že o novih projektih, tudi povezanih s sočno energijo in možnostjo, da bi Steklarna kot baterija za električno energijo,” nam še nekaj iz zaprtih pogovor zaupa minister.

Medtem pa je največje hrastniško podjetje že zagnalo tudi novo hibridno peč, eno največjih investicij tega leta, ki naj bi dnevno poskrbela za 170 ton najkakovostnejšega stekla. Prve steklenice z nove peči so že varno pod streho. Kako deluje hibridna tehnologija, ki bo obenem tudi testni poligon za sinergijo med uporabo elektrike in zemeljskega plina ter kombinacije zemeljskega plina in vodika, bomo našim bralcem predstavili v kratkem.

Planirajo temeljito reorganizacijo postavitve proizvodnje na lokaciji ob hrastniški vpadnici

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...