16 C
Trbovlje
četrtek, 13. maja 2021
ZON.si1+1=2Malček prvič na letalu

Malček prvič na letalu

Prvič gremo na potovanje z letalom, a kam naj dam voziček? Kje bo sedel moj malček? Kaj, če bo lačen, žejen …

banner


Po letošnji mili zimi smo v toplem spomladanskem obdobju, zagotovo že malce z mislimi tudi na toplo čudovito poletje in seveda počitnice. Po branju forumom in raznih FB skupin, je veliko staršev, ki so v dilemi, ali peljati svoje otroke z letalom ali ne. Za vas smo preverili pri slovenskem letalskem prevozniku in poiskali nasvete tudi ostalih.

Letalski prevozniki opozarjajo, da mora vsak otrok (tudi dojenček) imeti svojo vozovnico. Tudi, če je ta brezplačna!


Pravila se od ene letalske družbe do druge malce razlikujejo, zato pred vzletom, preverite, kaj od vas zahteva vaš prevoznik. V osnovi pa so pravila bolj kot ne enaka.

Kdaj otrok dobi svoj sedež.
Na željo in seveda proti plačilu ima otrok lahko svoj sedež od sedmega dneva starosti naprej (vsaj toliko morajo biti stari otroci, ki potujejo z Adrio). Obvezen sedež pa je po 2. letu starosti. 

Cena vozovnice za otroke
Veliko letalskih prevoznikov je do nedavnega imelo brezplačno vozovnico za otroke do dveh let. V zadnjih nekaj letih je teh vse manj, recimo Adria računa ceno 10% odrasle vozovnice. Od 2. – 12. leta pa starši že plačajo pretežni del vozovnice. Pri Adrii 67% vozovnice, podobno tudi pri drugih.

Ali morajo biti dojenčki med poletom v avtosedežu, lupinici?
Ne, dojenček (0-2 leti) sedi v naročju starša. Lahko pa se zanj kupi tudi sedež.

Lahko na letalu previjem otroka?
Seveda, na večini, če ne kar na vseh potniških letalih je previjalna površina nameščena v toaletnih prostorih.

letalo

Kaj lahko nesem s sabo na krov?
Na letalo lahko vzamete vse, kar potrebujete za nego in hranjenje otroka med poletom. Tudi zdravila, hrana in steklenička so dovoljeni, a v razumnih količinah za čas trajanje poleta. Zaradi omejitve vnosa tekočin (do 100 mililitrov) na letala pa se lahko pri varnostni kontroli zaplete. Varnostna služba lahko od staršev oziroma spremljevalca otroka zahteva, da hrano/pijačo tudi poizkusi.

Voziček na letalo
Ob oddaji prtljage je potrebno osebje opozoriti na otroški voziček. Včasih ga osebje pospravi v poseben prostor na letalu in vzame že pri oddaji prtljage. Največkrat pa voziček prevzamejo stevardese ob vkrcanju na letalu, kar pomeni, da imate voziček vse do vkrcanja in tudi takoj po pristanku.

Pritisk med vzletom in pristankom
Močan pritisk je lahko neprijeten za odrasle osebe, kaj šele za otroke. Doječe matere lahko otroku pomagajo tako, da ob vzletu in pristanku otroka podojijo, saj med pitjem izenačuje pritisk. Pri večjih dojenčkih pomaga duda, kasneje lizika, voda – karkoli zahteva požiranje sline.

Vaše izkušnje:


‘Z otrokom smo prvič leteli, ko je bil star skoraj 2 leti. Zanj smo imeli vse brezplačno, poleg tega pa je osebje na krovu res prijazno do otrok. Je pa res, da smo imeli precejšnje težave s pritiskom in ga nikakor nismo pripravili, da bi sesal dudo ali lizal liziko.’ (mamica Teja)

‘Na letalo smo šli, ker sta si tega tako zelo želela otroka (4 in 9). Nisem si predstavljala, kako bomo zmogli, skrbelo me je, da se bomo zgubili, šli na napačno letalo, pozabili dokumente. Ampak na koncu se je vse izšlo, otroka sta bila izjemno pridna. Panika odveč:)’ (mamica Selma)

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Še en mesec epidemije, zbiranje do 50 ljudi, lokali do 22. ure

Spremembe, ki jih je vlada včeraj dorekla na Brdu pri Kranju, so danes predstavili na tiskovni konferenci. Na območju celotne države se epidemija podaljšuje...