-- OGLAŠEVANJE --

Litija se bo zadolžila – in to še za 1,7 milijonov evrov

-- OGLAŠEVANJE --

Litijski občinski svetniki so včeraj potrdili prvi rebalans proračuna, ki zdaj predvideva 18,6 milijonov evrov prihodkov in 22,5 milijonov evrov odhodkov. Bistveno povečanje v primerjavi s prvim predlogom rebalansa je na odhodkovni strani, za dober milijon evrov. Občina tako letos vnovič načrtuje zadolžitev, in sicer se namesto za sprva načrtovanih 700.000 evrov nameravajo zadolžiti za 1,7 milijona evrov. 

Odhodkovna stran proračuna se je za 1,16 milijona evrov povečala, ker so upoštevali večino predlogov za investicije v prvem branju rebalansa proračuna, je pojasnil direktor občinske uprave Ivan Matijević. Med drugim so tako na občini prikimali željam krajevnih skupnosti Gabrovka in Dole, kjer bodo urejali krajevno središče in nekaj cest, v občinski upravi bodo nakupili nekaj računalniške opreme ter sofinancirali dvigalo v občinski stavbi, več bodo namenili tudi za javne poti in ceste v krajevni skupnosti Vače, v Jevnici in Ribčah ter na relaciji Litija-Ponoviče-Sava. 

Investicije, vključene v rebalans, bodo financirali s kreditom

Sredstva so povečali tudi za zelene površine in vzdrževanje stanovanj ter stanovanjskih površin, pa za vodovode na Mamolju in Gobniku, za uskladitve plač v javnih zavodih, pa denimo tudi za sofinanciranje osebe, ki bo v okviru projekta LAS nudila pomoč starejšim občanom, je pojasnil Matijević. 

Povedal je, da se ti “novi” odhodki v veliki večini financirajo z zadolževanjem, zato so tudi spremenili načrt zadolževanja, in sicer se bodo zadolžili za 1,7 milijona evrov. To je 300.000 evrov več, kot ga letno odplačajo, je pojasnil Matijević in dodal, da ima občina lastna sredstva v veliki meri predvidena za glavne investicijske projekte, kot je izgradnja novega vrtca Najdihojca ter izgradnja izobraževalnega centra Hotič. Za slednjo naložbo bodo predvidoma v enem mesecu objavili javni razpis za glavnega izvajalca del. 

Zadolženost še vedno visoka, a nimajo težav z likvidnostjo

“Če bo občina vse to izvršila, se bo zadolžitev občine konec leta malenkost povečala. Upamo, da bomo glavnino teh projektov lahko realizirali,” je dejal Matijević. Zadolženost občine na zadnji minulega leta je sicer znašala 14,9 milijonov evrov, je razvidno iz letnega poročila o poslovanju občine, ki so ga občinski svetniki prav tako obravnavali na včerajšnji seji. Ob koncu leta bo tako zadolženost občine predvidoma znašala 15,2 milijonov evrov. 

Lansko leto so sicer beležili presežek prihodkov nad odhodki, občina pa po Matijevićevih besedah zadnji dve ali tri leta posluje precej lažje, saj je po visoki zadolženosti in težavah z likvidnostjo znova imela dovolj sredstev na računu tudi za večje investicije. “Vedno je neka višina sredstev na zalogi, da se lahko plačajo računi v valuti 30 dni, na primer za kolesarsko stezo od Litije do Pogonika, ko je račun znašal 700.000 evrov,” je pojasnil Matijević. 

Občinski svetniki so sicer v dveh urah med drugim poslušali še o delu Glasbene šole Litija-Šmartno ter Knjižnice Litija v preteklem letu in o aktualnem stanju glede COVID-19 v občini, potrdili so Damjana Štrusa za vnovičen mandat ravnatelja v OŠ Gradec, Ivan Matijević, Srečko Primož Kobilšek in Matjaž Gospeti pa so novi člani nadzornega sveta v SVC Litija.

SORODNI ČLANKI:

Litijski proračun višji za 2,6 milijona evrov; kaj se bo delalo?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --