16.6 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.si1+1=2Letos "zlate" Lučke: Maja napiše besedilo, Neli doda še glasbo

Letos “zlate” Lučke: Maja napiše besedilo, Neli doda še glasbo

Lutkovna skupina LUČKA je ustvarjalni ansambel, ki je poklicno vezan na delo z otroki, saj ga sestavljajo vzgojiteljice. Predvsem mlajše, vendar z veseljem na pomoč priskočijo tudi izkušene starejše kolegice.

Ekipa Lučk

Na Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije je Lučka, Kulturno društvo Lutkovna skupina Lučka Trbovlje osvojila zlato plaketo. Izmed 45 lutkovnih skupin so bile med devetimi najboljšimi. Nagrado so prejele za predstavo Sovica, za katero je besedilo napisala Maja Kuhar.

Nekatere predstave povsem avtorske

Maja Kuhar in Neli Mišvejl

Lahko se pohvalijo, da so nekatere njihove predstave popolnoma avtorske. In kako nastane uspešna lutkovna predstava? Najprej izberejo ali pa Maja Kuhar napiše zanimivo besedilo. Pozorne so, da je besedilo primerno za otroke do tretjega razreda. Potem se dogovarjajo o lutkah, vrsti, izdelavi in kostumih, ki morajo ustrezati zgodbi, času, značaju … Nekaj materiala kupijo, veliko prinesejo tudi mame. Pa tudi v domačih predalih se najde marsikaj uporabnega. Sledi izdelava lutk in izbor glasbe. Neli Mišvejl, ki skrbi za glasbeni del predstave, večkrat glasbeno podlago pripravi sama. Igra kitaro in ukulele. Sledi še podelitev vlog, kjer je zelo je pomembno, kdo ima kakšen glas, ki ustreza določenem liku. Potem pa vaje in prve iskrene kritike otrok iz njihovega vrtca.

Sodelujejo s šolami, vrtci po vsej Sloveniji. Nastopajo tudi za bolne otroke ali pa jim omogočijo, da se z lutkami igrajo. Pozitivne izkušnje imajo tudi s starejšimi, saj jih tudi kdaj obiščejo v domovih za starejše občane. A do jeseni si bodo Lučke vzele nekoliko premora in nabirale ideje za jesen in novo gledališko sezono.

Lutkovna skupina Lučka je v okviru Vrtca Trbovlje delovala več kot 60 let. Leta 1997 pa so članice skupine ustanovile samostojno društvo v okviru Zveze kulturnih društev Trbovlje. Priznanja za uspešno in strokovno delo Lutkovne skupine Lučka se kar vrstijo: priznanje za uspešnost na XX. republiškem srečanju lutkovnih skupin v Celju 1990 leta za predstavo O ježku, ki je našel žvečilni gumi. Leta 1992 je Lučka nagrajena z zlato Linhartovo značko za zanimivo likovno podobo in kvalitetno interpretacijo za igrico Pekarna Miš-Maš. Za predstavo Pujskov gozdiček leta 1998 so dobile zelo pozitivne ocene na Festivalu vzgoje in izobraževanja v Celju. Sodelovale so tudi na mednarodni konferenci programa Korak za korakom na Bledu, z različnimi igrami pa v Šolskem epicentru v Ljubljani, na srečanju lutkarjev v Rogaški Slatini, Novem mestu. Leta 2014 so dobile tudi najvišje priznanje na kulturnem področju v občini Trbovlje – nagrado Tončke Čeč.

Po besedah Maje Kuhar in Neli Mišvejl, Lutkovna skupina Lučka redno sodeluje na številnih srečanjih lutkovnih skupin, se nenehno izobražuje in vseskozi pridobiva nova lutkarska znanja.

 

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Od 80 do 100 ur dela za eno marioneto, ki ima lahko tudi do 18 vrvic

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X