-- OGLAŠEVANJE --

Letos jubilej, prihodnje leto pa novo vozilo in veselica!

-- OGLAŠEVANJE --

V letošnjem letu svoj okrogli, sicer mlad, jubilej praznujejo gasilci in gasilke PGD Svibno, katero je eno izmed štirih prostovoljnih gasilskih društev tako v Gasilski zvezi Radeče kot tudi občini Radeče. PGD Svibno je bilo na pobudo 17-erice ustanovnih članov ustanovljeno 18. decembra 1983 in tako bodo čez nekaj mesecev napolnili svojih 40 let.

Vse skupaj se je začelo, ko so leta 1982 na seji štaba civilne zaščite Krajevne skupnosti Svibno sestavili spisek oseb za protipožarno varnost v Svibnem in Počakovem. Na ustanovni seji leto pozneje se jih je zbralo 40, danes društvo šteje preko 160 članov.

V svojih vrstah združujejo prav vse generacije, od gasilske mladine, do članskega jedra, ki ga tvorijo operativni gasilci in gasilke, med svoje aktivnosti vključujejo tudi njihove najstarejše, ki so tlakovali pot PGD Svibno.

Korak za korakom: vozilo, prapor, izgradnja kapelice sv. Florjana, obnova orodjarne in garaže

Sprva, v začetnih letih delovanja, društvo ni imelo kaj dosti opreme kot tudi ne primernih prostorov za svoje delovanje. Toda marljivi člani, ki so vdihnili življenje novonastalemu društvu so vedeli, da bo potrebno “zagrabiti” in prvi rezultati so bili vidni že tekom prvih dveh let, ko so dokončali gasilsko orodjarno in garažo ter se lotili nabave opreme.

Med mejniki, ki so bolj ali manj odmevno zaznamovali prva štiri desetletja delovanja PGD Svibno so pridobitev vozila Lada Niva in razvitje prapora (1986), nakup gasilskega vozila Landrover (1987), vstop v GZ Radeče (1996), izgradnja kapelice sv. Florjana, zavetnika gasilcev, neposredno ob gasilskem domu (2004), nakup gasilskega vozila GVV-1 Iveco in GVM VW (2009) ter obnova gasilske orodjarne in garaže (2014).

Prvomajski mlaj, gasilska maša in vzpon s “šajtrgo”

Mladi, še neporočeni fantje iz PGD Svibno skupaj še z ostalimi sokrajani tega statusa vsako leto pred prvim majem ročno postavljajo mlaj, in sicer tradicionalno – z »žavrami«, »krancljem« in zastavo, kar zahteva kar nekaj fizične sposobnosti postavljalcev, saj spravilo mlaja na nekdanji grad slovitih Ostrovrharjev ni ravno projekt, ki bi ga opravili z levo roko.

Ena izmed dvojic, ki je potiskala leta 2020

Posebnost, ki je po nekaj letih postala že tradicija in pod katero je podpisano prav PGD Svibno, je dogodek “Vzpon s šajtrgo”. Izvirno opremljeni, z unikatno izdelano ali edinstveno okrašeno samokolnico, se prijavljeni zaganjajo v klanec s samokolnico, vse dokler ne dosežejo cilja. “Nalezimo se zabavnih navad,” so hudomušno pripomnili k enem od preteklih vabil k prijavam. Prireditev spremlja vselej oblilo smeha in je posebne vrste družabna popestritev sicer preventivnih nalog in del reševanja, ki jih PGD Svibno kot osnovno poslanstvo opravlja.

Tekmovanja, intervencije in tudi igre

Z ekipami mladine ter člani in članicami se redno udeležujejo gasilskih tekmovanj v organizaciji Gasilske zveze Radeče, ob pripravah na katera se še bolj povežejo in pridobivajo ter utrjujejo dragocene vrline kot so sodelovanje, sloga, razumevanje in usklajevanje.

Vse to jim pride prav tudi v primerih, ko je potrebno odhiteti na pomoč. Ni pa vedno klic na pomoč tudi klic, ki odraža stisko.

Odzovejo se na primer tudi na prošnjo previdnih sovaščanov in nadzorovano skurijo odpadno vejevje, se lotijo spomladanskih čistilnih akcij, pomagajo pri prireditvah, ki jih organizirajo tamkajšnja društva in šola, in podobno.

“K sreči intervencij na domačem območju ne beležimo veliko na letni ravni – največkrat smo jih lahko preštevali že na prste ene roke.

Je pa zagotovo bil najbolj zahteven in najbolj obsežen lanskoletni požar starejše pretežno lesene hiše, ki se je zgodil v noči na velikonočni ponedeljek, se spominja sogovornik Uroš Damiš, ki je deveti predsednik PGD Svibno zapovrstjo. Pred njim je kot edina ženska v zgodovini PGD Svibno društvo vodila Anita Ključevšek.

Razsežnost njihove največje intervencije ponazori s podatkom:

Takrat smo stopili skupaj gasilci iz PGD Svibno, sosednjega PGD Jagnjenica in osrednjega PGD Radeče, 41 nas je gasilo,” pravi, ponosen še, da so se odzvali tudi kot enota pomoči v vseslovenskih intervencijah ob požaru na Krasu in nedavnih avgustovskih poplavah.

Ker se zavedajo, da je medgeneracijsko in tudi medkrajevno sodelovanje pomembno za ustvarjanje trdnih, zanesljivih vezi, se radi odzovejo različnim vabilom, ko je bodisi dobrodošla njihova pomoč bodisi so preprosto dobrodošli – in eden od slednjih primerov je udeležba na “igrah brez meja”, ki jih prireja PGD Veliki Cirnik, stanovski kolegi, ki domujejo – po domače in nekoliko čez prst rečeno – samo prek hriba.

V jubilejnem letu slavnostna seja, prihodnje leto prevzem novega vozila in gasilska veselica

PGD Svibno je bilo predlagano in potrjeno s strani občinskih svetnikov za prejem občinskega priznanja, prav danes zvečer bo namreč iz rok župana Občine Radeče Tomaža Režuna podeljen srebrnik Občine Radeče v znak uspešnega in družbeno koristnega delovanja tekom celotnih 40 let.

“Slavnostno sejo PGD Svibno bomo za povabljene izvedli 16. septembra v telovadnici svibenske podružnične šole, prihodnje leto, ko bo naš avtopark bogatejši za GVM – gasilsko vozilo za prevoz moštva, pa bo ob svečanem prevzemu nove pridobitve organizirana tudi gasilska veselica,” je še dejal predsednik PGD Svibno Uroš Damiš.

V gasilskem domu na Svibnem; na čelu mize predsednik Uroš Damiš

Foto: arhiv PGD Svibno

SORODNI ČLANKI:

Njihovo dvorišče je pločnik, želja po novem Domu vsako leto večja

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --