-- OGLAŠEVANJE --

Njihovo dvorišče je pločnik, želja po novem Domu vsako leto večja

-- OGLAŠEVANJE --

Pisalo se je leto 1872, ko so v Radečah 19. februarja ustanovili gasilsko društvo, takrat še požarno brambo. V društvu je bilo 16 mož. Njihova prva oprema je bila skromna: brizgalna, pritrjena v večjem čebru, brez tlačnih cevi, nekaj škafov in veder, ter 8 m dolga lesena lestev.

Gasilski dom Radeče

Prva shramba gasilskega orodja je bila v gospodarskem poslopju pred graščino na trgu v Radečah. Leta 1880 so kupili veliko ročno črpalko in nekaj metrov tlačnih cevi, 1887 pa so ob levem bregu Sopote zgradili gasilski dom z 8 m visokim stolpom za sušenje cevi, ki je bil ob dograditvi v uporabi vse do leta 1956, ko so se vselili v današnjega. Velik dosežek je bil, ko so leta 1931 kupili 12 metrsko raztegljivo premično lestev znamke Magirus, ob 60-letnici leta 1932 pa rabljen avtomobil znamke Oakland, ki je bil preurejen za prevoz gasilske desetine in priklopnik za motorno črpalko. V času 2. svetovne vojne je bilo v društvu približno 40 gasilcev, ki so posredovali navkljub temu, da jim je okupator odvzel avtomobil. Po koncu vojne je število članov poraslo. Leta 1953 so na občnem zboru pod vodstvom Jožeta Klanjška, sprejeli sklep, da se lotijo gradnje novega gasilskega doma, ki je bil namenu predan 16. avgusta leta 1956. Društvo se je še naprej uspešno posodabljalo in se kasneje skupaj z okoliškimi društvi povezalo v gasilsko zvezo.

 

Radeški gasilci se danes lahko pohvalijo s sodobno opremo in sedemdesetimi člani, med katerimi je polovica operativcev. V njihovih vrstah so tudi dekleta in petindvajset članov gasilske mladine. Odlično sodelujejo tudi s sosednimi društvi. Z GD iz Miklavža na Dravskem polju in DVD Sisak so celo pobrateni, aktivni pa so tudi s prijateljskim društvom iz okolice Trebnjega.

Največja želja radeških gasilcev je nov gasilski dom na primerni lokaciji, kjer bodo lahko izvajali vaje, predstavitve, izobraževanje.

Luka Suzić

Locirani so ob glavni cesti v samem središču Radeč. Dvorišča razen pločnika nimajo, za najnovejšo pridobitev, cisterno, pa so morali celo prilagoditi garažo. Enkrat tedensko imajo gasilske vaje, ki jih tudi covid ni povsem zaustavil. Po besedah predsednika PGD Luke Suzića, odlično sodelujejo z lokalno sredino.

“Zadnji večji požar je bil aprila na Svibnem, na srečo brez človeških žrtev. Pomagamo pa še, kadar gre za sršene, travniške požare, podrta drevesa, poplave … Z ostalimi slovenskimi gasilci smo letos sodelovali v gašenju požara na Krasu. Moram pohvaliti odlično organizacijo na terenu, tako da niti trenutek prostovoljstva ni bil izgubljen. Dotaknila se nas je hvaležnost krajanov, ki je poplačala ves naš trud. Lani smo dobili novo sodobno cisterno, ki je letos zaradi suše prišla še kako prav.”

PGD Radeče letno opravi okoli 20 intervencij

Zaradi zaslug in predanega dela so ob 150-i obletnici PGD Radeče ob občinskem prazniku prejeli Zlatnik Občine Radeče.

 

 

SORODNI ČLANKI:

Pridobitev gasilcev: kupili lasten dom, tudi s pomočjo darežljivega 98-letnika

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Razpis št. 2 pripeljal novo direktorico

Svet knjižnice je na svoji aprilski seji za novo direktorico knjižnice izbral kandidatko Tadejo Casagrande. S programom dela in načrtom razvoja zavoda za novo...
-- OGLAŠEVANJE --