-- OGLAŠEVANJE --

Krajanom Save in Spodnjega Loga poplave odrezale ključno pot – rešitve pa nikjer na vidiku!

-- OGLAŠEVANJE --

“Most na Savi je ŽIVLJENJE med Spodnjim Logom in Savo. Dve skupnosti, ki sta bili kot eno do tega nesrečnega 4. avgusta,” sta zapisala predsednika KS Spodnji Log in KS Sava. Vsa leta od izgradnje 1935 je predstavljal ponos in čudovito kulturno dediščino samoiniciativnih krajanov, ki so ga zgradili. Danes pa zaradi neprevoznosti krajanom povzroča neznosne nevšečnosti. 

Krajani Spodnjega Loga in Tep, ki vozijo otroke v vrtec so iz nekaj minut prišli skoraj na pol ure vožnje v eno smer. Na 40 minut se je podaljšala tudi pot šolarjem. Podjetja, ki delujejo v naselju Sava se soočajo z velikimi težavami z dobavo materiala, prevozni stroški zaposlenih so se povečali za nekajkrat, prav tako se je močno podaljšal potovalni čas vseh, ki se na Savo vozijo v službo kot tudi tistih, ki se iz Save vozijo v druge kraje.

“Kilometrina se je določenim zaposlenim podvojila, kar za nas predstavlja dodaten strošek, delavci pa so nezadovoljni in celo razmišljajo o menjavi službe,” je povedal direktor podjetja Mont-Var Bernard Mandelj, ki ima 31 zaposlenih.

Po drugi strani neprevoznost mostu pošteno občuti lokalni gostinec Primož Berdajs, saj je obisk lokala upadel. Želi si ključne prioritete po sanaciji poplav, kar so prav transferne poti.

Lokalni podjetnik, ki ima na Savi trgovino Market pojasnjuje, da so poti za dobavo artiklov – ne le daljše, temveč tudi neprimerne: “Edina primerna obvozna cesta Litija – Ponoviče – Sava pa ozka, luknjasta in neprimerno slabša, saj na njej že leta ni bilo konkretnih vzdrževalnih del. Dobavitelji zato ne želijo več tako pogosto opravljati dobav, kot so jih doslej,” pravi Matjaž Mandelj.

Še dodatna težava zaradi neprevoznosti mostu je, kot opisuje predsednik KS Sava Matej Mrzel, delovanje gasilskega društva PGD Sava, kjer 50 članov potrebuje prehod čez most. Od tega zdaj kar 14 članov usposobljenih za intervencij nima več najkrajše poti do gasilskega doma in se posledično ne more udeležiti intervencije. Poleg tega gasilci, sicer zadolženi za Spodnji Log, ne morejo na intervencijo, ki bi se zgodila na Spodnjem Logu priti prej kot v pol ure.

Spodnji Log nima več dostopa do javnega prevoza, še poudari Miha Simončič v imenu KS Spodnji Log, saj avtobusna povezava poteka le enkrat dnevno in je za večino neuporabna. Do železniške postaje je mogoč dostop le z avtomobili, pot pa za mnoge bistveno daljša.

Želijo si hitro ukrepanje in časovnico, da bodo imeli vsaj upanje

Krajani so se zbrali in na Občino Litija naslovili dopis. Želijo si hitro ukrepanje. Skrbi jih, da bo Sava izgubila še tiste podjetnike, ki jih ima. Da bodo mladi raje odhajali in da bo naselje Sava ostalo le mesto duhov.

Predlog, ki so ga pripravili in poslali Občini vključuje dve možni rešitvi. Obnovo obstoječega mostu ali postavitev nadomestnega. Obnova je zanje bolj verjetna in bi verjetno bila tudi najhitrejša pot do cilja. Izguba mostu predstavlja dnevno oviro za krajane krajevnih skupnosti Sava, Spodnji Log, Vače, Polšnik in Konjšica, zato se je skupnemu dopisu pridružila tudi Občina Zagorje ob Savi. Vsi skupaj zdaj pričakujejo, da se bo občina ali država, aktivno in ažurno lotila reševanja tega problema.

Dobrih 60 let nazaj je viseči leseni most končno povezal dva kraja, ki ju je prej ločila deroča reka

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Iz pašnika v Ravenski vasi je neznani tat odpeljal koze

PP Trbovlje Policisti so obravnavali prijavo kaznivega dejanja zatajitve. Prijaviteljica je na območju Trbovelj izgubila mobilni telefon znamke Xiaomi Redmi note 11, ki si ga...
-- OGLAŠEVANJE --