-- OGLAŠEVANJE --

Dobrih 60 let nazaj je viseči leseni most končno povezal dva kraja, ki ju je prej ločila deroča reka

-- OGLAŠEVANJE --

Ko še ni bilo mostov, so se ljudje z ene strani Save na drugo prevažali z brodom. Tako je bilo tudi v Jevnici in Senožetih. Potem pa so 8. septembra 1959 dobili viseči leseni most čez Savo, dolg 90 metrov. Zdaj, po desetletjih, župana obeh bregov obljubljata nov most. 

Most, ki služi že 63 let – Jevnica.

Most že dolgo ne velja več za sodobnega, saj je lesen in ozek, pa promet poteka izmenično v obe smeri. Ko so vozila na mostu, je prostora za pešce in kolesarje zelo malo. Dnevno most, ki je pomembna in najkrajša povezava za prebivalce Jevnice in okoliških vasi do glavne ceste Litija – Ljubljana in železniške postaje v Jevnici, prečka več kot sto osnovnošolcev in dijakov ter okrog 1200 vozil.

Zgraditi nov most, starega pa na seznam tehnične kulturne dediščine

Zato sta se v soboto sredi mostu srečala župan Občine Litija Franci Rokavec in župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič, kjer sta podpisala Pismo o nameri izgradnje novega mostu čez reko Savo med naseljema Jevnica in Senožeti. S tem sta občini pokazali namero za pričetek postopkov prostorske umestitve nove lokacije za izgradnjo mostu. Prav tako bosta pristopili k postopkom pridobivanja potrebnih finančnih sredstev. V projekt bodo vključeni krajani obeh naselij in vsi ostali, vezani na to prometno povezavo. Obe podpisnici želita, da se obstoječi viseči most uvrsti v seznam tehnične kulturne dediščine in se po izgradnji novega uporablja za promet pešcev in kolesarjev.

Se še spomnite, kakšen je bil most pred obnovo leta 2016? O tem smo poročali TUKAJ!

To je šele prvi korak

To je šele prvi korak, pred številnimi, ki jih še moramo narediti, saj bo treba veliko postoriti, da pridemo do primerne rešitve, ki bo ustrezala krajanom obeh savskih bregov,” je za naš portal dejal litijski župan Franc Rokavec in vlil upanja: “Sicer neke rešitve se nakazujejo, vendar je še prekmalu, da bi o tem govorili. Projekt je seveda prehud zalogaj za lokalne skupnosti in bo potrebno pritegniti tudi državo.”

Moramo poskrbeti za varnost.

Prioriteta, po besedah župana Dola pri Ljubljani Željka Saviča je varnost otrok in prometa, kar bosta obe občini tudi upoštevali. “Smo na reki, za katero že obstajajo državni načrti njenega urejanja. Kaj bo v prihodnosti na Savi in ob njej še ne vemo. Obe podpisnici bosta poskrbeli, da v prostorskih aktih nastanejo vsaj tri študije za umeščanje, novega objekta glede na lokalno in državno infrastrukturo in brez posledic na reki Savi.”

FOTOGALERIJA:

Leseni viseči most bodo nadomestili z novim, starega pa ohranili za pešce in kolesarje

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Župan ogorčen! Kdo krade rože z mostu?

Pred hrastniškim občinskim praznikom vsako leto poskrbijo za zasaditev in ureditev zelenic ter gredic po občini. A tokrat je to nekoga zmotilo ... Ponoči so...
-- OGLAŠEVANJE --