1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.si1+1=2Kot da gre zares: Iz jezera v Evroparku povlekli ponesrečenca in ga...

Kot da gre zares: Iz jezera v Evroparku povlekli ponesrečenca in ga oživljali

Danes je v Evroparku Zagorje potekala že tradicionalna prireditev Zasavje za zdravje, v organizaciji Srednje šole Zagorje. V okviru dogodka, ki je letos potekal že enajsto leto, so prikazali tudi reševanje iz vode, ki je poželo največ zanimanja med obiskovalci.

Vodja projekta Jožica Jelen Jurič je bila z obiskom zelo zadovoljna. “Če sklepam po meritvah sladkorja in tlaka, smo samo teh opravili okoli 400. Obiskalo nas je tudi veliko otrok iz vrtcev, osnovnih šol, ki teh meritev po večini ne opravljajo. Napovedalo se je kar 14 skupin za vodene oglede. Te skupine vodijo dijaki 3. letnikov in s tem dobijo izkušnje za prihodnje leto, ko bodo na vrsti, da sami izvedejo prireditev.

V sredini tedna je v zagorskem Evroparku obiskovalce pričakala prireditev Zasavje za zdravje. Dijaki 4. letnika so za obiskovalce pripravili več različnih delavnic. Obiskovalci so izvedeli kaj več vse o zdravi prehrani, o športnih aktivnostih, kako skrbeti za dojenčka, ter vse o prostovoljnem programu MEPI.

Za vse, ki so želeli preveriti svoje trenutno zdravstveno stanje, so bile na voljo tudi meritve krvnega tlaka in sladkorja. Na dogodku so bili prisotni organizatorji programov DORA in Svit.

Taja Kontler predstavnica programa Svit: “Program Svit odkriva predrakave spremembe na debelem črevesju in danki. Zajema pa vso populacijo, tako žensko kot moško od 50. do 74. leta. Naš cilj je ozaveščati ljudi, tudi otroke, da že oni usmerijo znanja na svoje babice in dedke ter na starše, saj jih ti velikokrat poslušajo in se tudi odzovejo na njihovo zaskrbljenost.” Ob pogovoru je še poudarila, da je odzivnost na program Svit v Zasavju zelo slaba, slabša od slovenskega povprečja.

Prikaz reševanja iz vode

Center dogodka je bila reševalna akcija utapljajoče se osebe, ta je bila pripravljena v sodelovanju s trboveljskimi gasilci. Prava atrakcija za obiskovalce, med katerimi so bili tudi otroci zagorskih šol. Pogumen gasilec iz Trbovelj, ki je predstavljal utopljenca, se je kljub hladnim temperaturam hrabro podal v enega izmed manjših jezer. Ob klicu na pomoč, so se gasilci takoj odzvali in ga iz vode povlekli na kopno. Tam je ponesrečenca že čakala dijakinja Anteja Bokal.

Dijakinja 4. letnika je prikazala, kako nuditi prvo pomoč na kraju nesreče. Najprej je preverila, če je oseba pri zavesti. Nato je izvedla prikaz zunanje masaže srca in umetnega dihanja ter pri tem uporabila avtomatski defibrilator. Takoj, ko je ponesrečenec prišel do zavesti, ga je reševalno osebje naložilo na nosila. V primeru, ko ne bi šlo zgolj za vajo, bi sledil prevoz do bolnišnice. Vaja je bila uspešna, vse akterje pa so gledalci nagradili z aplavzom.

Dijaki pravijo, da so tovrstne akcije odlične za nabiranje izkušenj, novih znanj ter za povezovanje. Kot nam pove dijakinja 4. letnika smeri zdravstvene nege Selina Džombić, je cilj projekta ljudem sporočiti, kako skrbeti za svoje zdravje in jih spodbuditi k zdravemu načinu življenja.

Prireditev bi morala postati državni projekt

Prireditev je pohvalil tudi župan občine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan, ki se je dogodka udeležil:” Zasavje za zdravje je odlična prireditev, ki je namenjena človeku, reševanju ljudi, preprečevanju bolezni. To je ena od akcij, ki je vzor v slovenskem prostoru. To mora postati državni projekt.

 

 

‘Zasavje za zdravje’: prvič tudi reševanje s helikopterjem

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X