10.7 C
Trbovlje
četrtek, 5. oktobra 2023
ZON.siAktualnoKonec obdobja znižanih cen elektrike in plina, zdaj boste plačevali več

Konec obdobja znižanih cen elektrike in plina, zdaj boste plačevali več

Prav danes je zadnji dan, ko je davek na dodano vrednost za dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter daljinskega ogrevanja za vse uporabnike iz 22 odstotkov znižan na 9,5 odstotka. To pomeni, da boste zdaj za našteto plačevali več. 

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesla lani avgusta sprejeta novela zakona o DDV, nižja obdavčitev pa velja od 1. septembra lani. Ukrep je bili sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone.

Vlada ukrepa ne namerava podaljšati, so že sporočili odločevalci. To pomeni, da bodo računi za elektriko in plin od junijskega naprej višji za približno 11 odstotkov. Do konca leta sicer ostaja v veljavi regulacija maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja. Cena do konca leta ostaja regulirana tudi za javne zavode.

Povprečno gospodinjstvo prihranilo od 110 do 334 evrov samo pri elektriki, kaj bo v novi kurilni sezoni?

Po izračunih ministrstva je povprečni gospodinjski odjemalec na letni ravni s temi ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov pri dobavi električne energije in od 90 do 675 evrov pri dobavi zemeljskega plina. Trg energentov se je sicer ustalil, cene pa so še vedno mnogo višje kot v preteklih letih. Kaj bo jeseni in pozimi, še ni jasno.

Trboveljska plinska bloka v pripravi: Ne le enormna podražitev, lahko se nam zgodijo izpadi elektrike

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Štiri stanovanja, najcenejše 9000 evrov, najdražje 25 tisočakov

Kar štiri stanovanja v isti stavbi so naprodaj. Občina Hrastnik bo v zasebne roke prodala nepremičnine na naslova Cesta 1. maja 44 v Hrastniku.  Stanovanje...