0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoKmalu zelena luč za največje zasavske projekte?

Kmalu zelena luč za največje zasavske projekte?

14 projektov, skupaj vrednih 26,6 milijonov evrov, so zasavske občine prijavile na gospodarsko ministrstvo v okviru drugega povabila Dogovora za razvoj regij. Kako uspešno – to naj bi bilo znano maja.

Prijavljenih 14 zasavskih projektov

V paketu izbranih projektov, ki so jih sprejeli člani Razvojnega sveta zasavske regije, so izgradnja ceste Hrastnik – Zidani Most v vrednosti 1,7 milijona evrov, ureditev obrtno-industrijske cone Steklarna – TKI Hrastnik, v vrednosti 4 milijone evrov, infrastrukturna posodobitev obrtno-industrijske cone Nasipi, vredna 2,4 milijone evrov, in 2 milijona evrov vredna ureditev ekonomsko-poslovne cone Zagorje ter zasavski podjetniški inkubator v Trbovljah.

Poleg tega naj bi, če bodo projekti odobreni, uredili še kolesarske površine v vseh treh občinah, širili in dogradili javno kanalizacijo, ter izvajali projekt Zagorje pametno mesto,  e-mobilnost ter projekt Regionalne razvojne agencije Zasavje Podjetno nad izzive.

Gradnja hidroelektrarn: nič brez soglasja lokalnih skupnosti

Razvojni svet zasavske regije je sprejel tudi sklep o predlogu tako imenovanega Hršakovega zakona, to je zakona o načinu izgradnje infrastrukture in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save.

Miran Jerič

“O vsebini zakona nismo razpravljali, saj ni bil usklajen z lokalnimi skupnostmi, čeprav je bilo tako dogovorjeno. Hidroelektrarne bodo vstopile v naš življenjski prostor; če ne bomo usklajeni že na začetku, to ne bo dobra popotnica za umeščanje v prostor in gradnjo,” pravi hrastniški župan Miran Jerič.

Razvojni svet zasavske regije zato zahteva, da vlada RS pripravi, uskladi z deležniki (lokalne skupnosti, koncesionar) in sprejme vse dokumente glede gradnje hidroelektrarn na srednji Savi hkrati.

“Brez soglasja lokalne skupnosti ne dovolimo ne koncesijske pogodbe, ne programa o izvajanju, ne terminskega plana in ne nabora projektov. Vsi dokumenti naj se podpišejo hkrati in šele po potrditvi zasavskih občinskih svetov in Razvojnega sveta zasavske regije. Do takrat ne damo zelene luči za gradnjo hidroelektrarn,” zagotavlja Jerič.

SORODNI ČLANKI:

Hršak: “Očitajo mi samopromocijo, a to sem naredil za Zasavje”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...