-- OGLAŠEVANJE --

Hršak: “Očitajo mi samopromocijo, a to sem naredil za Zasavje”

-- OGLAŠEVANJE --

Zasavski poslanec Ivan Hršak (Desus) je včeraj vložil predlog poslanskega zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi. Obravnavali naj bi ga na februarski seji državnega zbora. V SMC so presenečeni, saj je koncesija, h kateri so se zavezali konec leta v domeni okoljskega ministrstva, ministrica pa iz vrst Desusa.

Gradnja hidroelektrarn naj se končno začne

Ivan Hršak

“Zato, da se gradnja končno, po dolgih letih premakne iz mrtve točke. Očitajo mi samopromocijo, a to sem naredil za Zasavje. Bil sem potrpežljiv, čakal sem od junija lani, a zgodilo se ni nič. To sem bil prisiljen narediti, saj je čas zelo pomemben. Če se zakon ne sprejme v naslednjih treh mesecih, vse pade, čakalo se bo na novo vlado, novo koalicijo …,” svojo odločitev pojasnjuje Hršak.

Na Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) menijo, da v tem trenutku gradnja elektro-energetskih objektov ni rentabilna, pravi Hršak: “Kaj pa odvisnost Slovenije od uvoza električne energije, ki je bila leta 2015 kar 20 %. Kaj če pride do nepredvidljivih razmer, ko bomo prisiljeni plačevati bistveno višje cene elektrike?”

Po mnenju Hršaka je za gradnjo potreben zakon, koncesijska pogodba ni dovolj. Prepričan je tudi, da je njegov predlog zakona odlično napisan, čeprav naj bi bil osnutek, ki ga je Hršak lansko jesen pokazal kolegom, po mnenju SMC-jevih nedodelan in površen. A Hršak meni, da je v tokratnem predlogu tudi vse, kar so lokalne skupnosti hotele. Gradnja prvih treh hidroelektrarn na srednji Savi, Suhadol, Trbovlje in Renke pa po njegovem ni sporna niti iz okoljskega vidika.

Predlog zakona navaja, da morajo biti državni prostorski načrti za te tri hidroelektrarne izdelani do leta 2021. Zapisana je tudi finančna konstrukcija gradnje, in sicer bi sredstva zagotovili iz vodnega in podnebnega sklada. Koncesijo naj bi imela ‘hčerka’ Srednjesavskih elektrarn (Sresa) s sedežem v Zasavju, in sicer za dobo 50 let. Vsako leto bi koncesionar državi plačal 10 odstotkov vrednosti proizvedene električne energije in vodno povračilo. Za vsako hidroelektrarno naj bi posebej pripravili državni prostorski načrt, Suhadol pa naj bi začeli graditi leta 2022. V 16 letih naj bi zgradili vse tri hidroelektrarne in zanje pridobili tudi uporabno dovoljenje.

Kaj o ‘solo’ akciji menijo zasavski poslanci?

Vojka Šergan

SMC in še posebej zasavski poslanci SMC se po besedah Vojke Šergan cel mandat intenzivno zavzemajo za podpis koncesijske pogodbe za izgradnjo Hidroelektrarn na Srednji Savi, ki je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. K temu se je decembra 2017 zavezala tudi vlada RS ob vladnem regijskem obisku Zasavja.

“Po mojih informacijah je koncesijska pogodba z vsemi prilogami v medresorskem usklajevanju na vladi, o čemer je obveščen tudi poslanec Ivan Hršak. Zaradi tega me njegova namera preseneča in hkrati pod vprašaj postavlja iskrenost njegovega namena pri zavzemanju za izgradnjo Hidroelektrarn na Srednji Savi,” o potezi Hršaka meni Šerganova.

Vloženega predloga zakona Šerganova ne more komentirati, saj ga še ni preučila: “Je pa bil osnutek predloga zakona, s katerim nas je jeseni 2017 seznanil poslanec Hršak, vsebinsko nedodelan in po mojih informacijah tudi na lokalni ravni ni užival podpore.”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --