-- OGLAŠEVANJE --

Katera stranka v občinskem svetu ni v štirih letih dala niti enega vprašanja ali pobude?

-- OGLAŠEVANJE --

Včeraj je zaživel Parlameter tudi v Občini Hrastnik, drugi občini v Sloveniji takoj za Ljubljano. Spletno orodje prikazuje, kako aktivni so občinski svetniki, ali sploh prihajajo na občinske svete in katere teme izpostavljajo – seveda, če sploh kdaj na občinskem svetu odprejo usta.

Kakšno je stanje v OS Hrastnik zadnja 4 leta?

V Hrastniku se je recimo izkazalo, da svetniška skupina SDS, sicer sestavljena le iz enega svetnika – Draga Ostrovšnika, v zadnjem mandatu ni podala niti ene pobude, niti enkrat ni na občinskem svetu svetnik kaj vprašal. Največ svetniških vprašanj in pobud je prišlo s strani Liste za našo dolino – 59 od prve seje tega mandata in do predzadnje. In rekorder pri vprašanjih in pobudah je svetnik z najdaljšim stažem, 24 let, v hrastniškem občinskem svetu Vinko Žagar. In to je le peščica informacij, ki jih parlameter pokaže le z nekaj kliki.

Gre za orodje, ki na spletu zbira informacije iz sej občinskih svetov, podatki pa so vezani na posameznega svetnika, na svetniško skupino, tudi na posamezno sejo, določeno vsebino … S pomočjo ključnih besed lahko občan išče vsebine, ki so bile denimo povezane z njegovim naseljem ali pa z njegovim podjetjem. Na enem mestu se najde tudi odgovor glede glasovanja ob posamezni točki dnevnega reda.

Vse večja aktivnost občanov

“Pred štirimi leti smo začeli načrtno delovati bolj javno. V Sloveniji imamo negativno sliko politike in politikov in to je treba spremeniti” je ob zagonu dejal hrastniški župan Marko Funkl, ki je sam vztrajal pri vzpostavitvi parlametra v Hrastniku, saj je prepričan, da imajo občani pravico na raznih kanalih spremljati delo voljenih predstavnikov.

Ustvarjalci Parlametra za občine, sprva so pripravili platformo za Državni zbor, imajo cilj večati participacijo občanov in občank. “Ne gre za nove podatke. Vse, kar že obstaja, na enem mestu zberemo in pripravimo na način, da je možna nadaljnja obdelava,” pove Maja Cimerman iz Inštituta Danes je nov dan, kjer so projekt financirali iz sklada severnoevropskih držav, z namenom participacije civilne družbe v politiki.

V Hrastniku prvič v zgodovini VIDEO seja v živo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --