-- OGLAŠEVANJE --

Kakšno vodo pijejo Hrastničani?

-- OGLAŠEVANJE --

8199 uporabnikov v Hrastniku pije zdravstveno ustrezno pitno vodo, zagotavljajo v podjetju KSP Hrastnik.

Ukrep prekuhavanja uvedli dvakrat

“Ukrep prekuhavanja vode smo v lanskem letu uvedli dvakrat, in to na vodooskrbovalnem sistemu Jepihovec,” je povedal tehnični direktor KSP Hrastnik Ernest Gričar.

Prvič so ukrep izvedli preventivno, zaradi močnega deževja v februarju, ko so nekatera zajetja kalila. Po izključitvi onesnaženih zajetij iz sistema so vzpostavili normalno vodooskrbo.

Drugič so ukrep uvedli avgusta, po ugotovljeni prekoračitvi priporočene mejne vrednosti prostega klora v sistemu. Po Gričarjevih besedah so prekinili dovod klora, postopno so izpraznili in ponovno napolnili vodooskrbovalni sistem. “Po vzpostavitvi normalne koncentracije prostega klora smo ukrep prekuhavanja preklicali. Uvedli smo še nekatere druge ukrepe za povečanje varnosti dezinfekcije pitne vode,” pojasnjuje Gričar.

V avgustovskem neurju so tik nad zajetjem iz blatne vode reševali ribe.

Neustrezen vzorec iz sistema Rakovec

Po dezinfekciji je bila voda lani na vseh sistemih zdravstveno ustrezna, neustrezen je bil le vzorec iz sistema Rakovec, in sicer zaradi izvajanja vzdrževalnih del na hidroforni postaji Kovk. “Po korektivnih ukrepih, izpiranju cevovodov in opravljenem kontrolnem vzorčenju, je bila pitna voda zdravstveno ustrezna,” pravi Gričar.

Nadzor nad kakovostjo pitne vode v KSP Hrastnik, ki upravlja s 6 vodooskrbovalnimi sistemi, izvajajo po HACCAP načrtu – to so redni dnevni obhodi, vzorčenje pitne vode, merjenje prostega preostalega klora in 24-urni nadzor nad pitno vodo.

Lani 112-krat izvedli analizo

V okviru notranjega nadzora (odvzem in analizo vzorcev izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano) so lani odvzeli 93 vzorcev za mikrobiološke redne in občasne analize ter 19 vzorcev za fizikalne redne in občasne analize. Poleg tega so nenapovedano izvajali tudi državni monitoring nad kvaliteto pitne vode pri končnih odjemalcih.

KSP Hrastnik bo letno poročilo o spremljanju zdravstvene ustreznosti pitne vode v letu 2017 najkasneje do 31. marca objavil na spletni strani, s povzetkom poročila pa bodo občane seznanili tudi na hrbtni strani položnic.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --