20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoJutri odprta smučišča, prihodnji torek še več dejavnosti ...

Jutri odprta smučišča, prihodnji torek še več dejavnosti …

Vlada je na sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom, je povedal predsednik OZS Branko Meh. Predstavniki gospodarstva so z dogovorjenim zadovoljni. Smučarji bodo ta konec tedna lahko uživali že na vseh smučiščih v državi, odpirajo se knjižnice, muzeji, galerije. V torek naj bi se neuradno odprle tudi trgovine s tehničnim blagom, oblačili in obutvijo.

Danes muzeji, galerij, knjižnice. V soboto smučišča, prihodnji torek še več dejavnosti …

Še vedno velja prepoved prehajanja med občinami in regijami, ki pa ostaja vezana na oranžno fazo. Slovenija je en pogoj, torej število hospitaliziranih pod 1000 že izpolnila. Drugi pogoj za prehod v oranžno fazo pa je manj kot tisoč odkritih okužb na dan.

Foto: knjižnica Hrastnik

V četrtek zvečer so vlada in predstavniki gospodarstva razpravljali o odpiranju dejavnosti. Že včeraj je imelo gospodarsko ministrstvo pripravljen odlok o pogojih za odpiranje teh dejavnosti: nepremičninski posredniki, kozmetični in drugi saloni za nego telesa, pedikura, saloni za nego živali in individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja (inštrukcije, seminarji npr.), poroča RTV Slovenija. Te dejavnosti se odpirajo v soboto, a ob rednih, pogostih testiranjih. Tisti, ki te dejavnosti opravljajo, bodo morali imeti negativni izvid testa, star največ 72 ur, potrošniki pa prav tako test, star največ 24 ur.

Z današnjim dnem se lahko odprejo vsi muzeji, galerije in knjižnice, v soboto tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur.

Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog po vsej državi, in sicer v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če testiranja upravljavec naprav ne zagotovi, je uporaba žičniških naprav in prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19 po HAGT ali PCR-metodi. Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Otrokom do vključno 12. leta starosti je smučanje dovoljeno v spremstvu staršev, negativnega testa jim ni treba predložiti.

V ŽIVO: Nič več sproščanja po regijah, vsi otroci prve triade v šolo

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...