14 C
Trbovlje
torek, 30. maja 2023
ZON.siAktualnoJe na vrtovih nekdanjih zemljišč RTH dovoljeno postaviti garažo?

Je na vrtovih nekdanjih zemljišč RTH dovoljeno postaviti garažo?

Pod avtopralnico na bivšem ribniku v Trbovljah so nedavno nastali novi vrtovi, ki so na prvi pogled videti privilegirani. Do enega je namreč speljana makedamska cesta, v leseni “lopi” je nastala garaža, vsi imajo tudi pozidane temelje. A to niso občinski vrtovi, saj je to zemljo novim lastnikom odprodal RTH. 

“Glede omenjene zadeve smo že bili opozorjeni in jo na terenu preverjamo,” so na naše povpraševanje, ali je na vrtovih dovoljeno imeti garažo za avtomobil, odgovorili na trboveljski občini. “V kolikor bodo ugotovljene nepravilnosti, bomo zadevo predali medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu (MIR), ki bo ukrepal skladno s svojimi pristojnostmi, saj je za preverjanje zgrajenih enostavnih objektov pristojen MIR in ne občina. Sicer pa urejanje vrtne lope na način, da služi kot garaža, na vrtičkih v lasti občine, ni mogoče,” so še dodali na občini.   

RTH ima še nekaj zemljišč, primernih za vrtove

Občina preverja, ali je ureditev ceste do vrta legalna.

V družbi RTH zemljišča odprodajajo v skladu z načrtom, pri čemer je bilo nekaj kmetijskih in gozdnih, nekaj pa tudi zazidljivih stavbnih zemljišč. Vendar tega, kar kupci teh zemljišč počnejo kasneje, v RTH ne morejo nadzirati, saj to ni v njihovi pristojnosti, je pojasnil Urban Berger, tehnični direktor RTH. Na vprašanje, koliko zemljišč imajo še na voljo, ki bi bila primerna za vrtove oziroma postavitev vrtnih ut, pa je Nada Čamer, ki v RTH skrbi za odprodajo zemljišč, odgovorila, da ne prav dosti, zanimanja zanje pa je veliko.

Predkupno pravico namreč v večini primerov izkoristi trboveljska občina, bo pa kljub vsemu tudi še nekaj priložnosti za občane, ki si želijo svojega vrta. Na Neži oziroma na območju, kjer RTH gradi povezovalno cesto med Trbovljami in Hrastnikom, bodo namreč še letos odmerili del zemljišča in ga razparcelirali, ko bo cesta končana, pa bodo postopek ponovili še na preostalem delu, je pojasnila. “Nekaj je tudi zemljišč, ki jih bomo najprej ponudili v odkup najemnikom, če oni ne bodo izrazili interesa, pa jih bomo javno objavili in ponudili drugim zainteresiranim kupcem,” je še pojasnila Čamerjeva in dodala, da bodo parcele pred prodajo uredili in zarisali poti med njimi, da bo območje vrtov videti bolj sistematično. 

Občina bo nove vrtičke razpisala še ta mesec

Nekaj vrtov bo na voljo še na območju povezovalne ceste Trbovlje-Hrastnik na Neži.

Preverili smo tudi, kakšna so pravila igre v primeru najema občinskih vrtov, ki se jih je občina pred leti lotila sistematično urejati, da za vse uporabnike velja enako. Vrtičke, ki so v lasti Občine Trbovlje in so nezasedeni, lahko najame vsak občan Trbovelj in ob tem z občino sklene pogodbo o najemu. Z njo se najemniki vrtov med drugim zavezujejo, da bodo vrt uporabljali le za vrtnarjenje, da na parceli ne bodo vzrejali živali, da bodo skrbeli za urejen videz vrta in odvažali smeti in da bodo vrtnine zalivali z deževnico. Glede vrtne lope, ki je v prvi vrsti namenjena shranjevanju orodja in drugih pripomočkov za vrtnarjenje, pa je določeno, da se lahko postavi zgolj ob soglasju občine, pri čemer ne sme biti večja od 8 kvadratnih metrov, še poudarjajo na trboveljski občini.

Pogodba za najem vrta se sicer ob prvem podpisu sklene za obdobje enega leta, če najemnik v tem času ne krši pogojev, določenih v pogodbi, pa se najemniku pogodba podaljšuje na vsakih 5 let do preklica. “V kolikor najemnik pogojev ne upošteva in spoštuje, se prekine pogodba o najemu in odvzame vrtiček,” so še pojasnili na občini in dodali, da so trenutno vsi vrtovi oddani, imajo pa v načrtu ureditev dodatnega območja zanje na Gimnazijski cesti, kjer so včasih že bili vrtovi. “Predvidoma v tem mesecu bo na spletni strani Občine Trbovlje objavljena namera za najem teh vrtičkov, na podlagi katere bodo občani lahko oddali prijavo,” še napovedujejo na trboveljski občini. 

SORODNI ČLANKI:

Šteti so dnevi vrtičkarjem na Leši, a za ljubitelje vrtnarjenja bo poskrbljeno

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X