-- OGLAŠEVANJE --

Hršakov zakon PADEL. Kaj zdaj s HE na Srednji Savi?

-- OGLAŠEVANJE --

Državni zbor je včeraj zavrnil predlog ‘Hršakovega zakona’ o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi.

Predlog zakona o načinu gradnje infrastrukture in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save, ki ga je vložil zasavski poslanec DeSUS Ivan Hršak, so v strankah DeSUS, SDS in NSi videli kot pomemben korak k hitrejši gradnji hidroelektrarn. V stranki SMC in Levici pa so bili mnenja, da takšen zakon ni potreben.

Najboljša rešitev: podpis koncesijske pogodbe

Vojka Šergan

“Včeraj je zakon res padel, a ključno vprašanje je, kaj narediti za ljudi, za lokalno skupnost, ki je v negotovosti. Najboljša rešitev je podpis koncesijske pogodbe, ki je že na mizi DeSUSove ministrice za okolje in prostor Irene Majcen. Od nje je odvisno, ali se bo koncesijska pogodba podpisala,” meni zasavska poslanka Vojka Šergan (SMC), ki je prepričana, da je tako imenovani ‘Hršakov zakon’, kljub njegovi dobronamernosti, odpiral preveč vprašanj in ni bil primeren za sprejetje.

Matjaž Švagan

Predsednik Razvojnega sveta zasavske regije Matjaž Švagan pravi, da je gradnja hidroelektrarn na srednji Savi nacionalni projekt, zato mora biti usklajen in podprt z vseh strani, tako s strani vlade, državnega zbora, lokalnih skupnosti. “Ne gre za projekt ene stranke, zato so enostranske poteze nesprejemljive.”

HSE še vedno čaka na podpis koncesijske pogodbe, ki bi omogočala začetek gradnje

Vlada, ki opravlja tekoče posle, bi v tem mandatu še lahko sklenila dolga leta pričakovano koncesijsko pogodbo za izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi.

Holding Slovenske elektrarne, ki mu je vlada konec leta 2005 podelila koncesijo za rabo vode, je z Gen energijo in Savskimi elektrarnami Ljubljana leta 2011 sklenil družbeno pogodbo o gradnji verige vodnih elektrarn na srednji Savi, vendar do te še ni prišlo, saj Holding še vedno čaka na podpis koncesijske pogodbe, ki bo omogočala začetek gradnje. Odprta vprašanja glede sklepanja pogodbe naj bi vlada obravnavala na seji prejšnji teden, vendar pa končne odločitve še ni.

SORODNI ČLANKI:

Hršak: “Očitajo mi samopromocijo, a to sem naredil za Zasavje”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --