Hrastniški planinci pripravljeni, da bo na kalski planini dogodek kot ga še ni bilo

0
2434
Vojko Zupančič

Na kalski planini se bodo v soboto (10. 6. 2023) zbrali slovenski planinci. Pripravljajo se pohodi in turnokolesarski izleti iz različnih izhodišč, na Kalu pa se bodo zabavali tako mladi, kot tudi starejši obiskovalci.

Letos Planinsko društvo Hrastnik šteje 75 let in točno toliko tudi Planinska koča na Kalu, ki je bil zgrajena ob ustanovitvi društva leta 1948, nam pove predsednik PD Hrastnik Vojko Zupančič. Praznovanje jubileja z roko v roki sovpada s prevzemom organizacije letošnjega Dneva planincev, za organizacijo katerega so se Hrastničani prijavili na razpisu Planinske zveze Slovenije in bili pri tem tudi uspešni.

Upad med korono, letošnje leto pa porast mladih planincev

Okoli 140 članov trenutno štejejo hrastniški organizirani hribolazci, katerim je članstvo v koronskih časih precej upadlo. So pa ponosni, navdušeno poroča predsednik društva, da so prav v letošnjem letu imeli pravi poskok mladih zagriženih planincev.

Da ne gre spati na lovorikah minulih desetletij aktivni Zasavci dokazujejo tudi z vsem delom, ki ga vlagajo ob vzdrževanju planinskega doma. Pred dvema letoma so se prijavili na razpis za prenovo doma in uspešno pridobili nepovratna evropska sredstva.

V soboto bo tako na Kalu zabavno za mlade planince, družine in odrasle. Poleg planinskega pohoda na Kal, bodo na planini delavnice, predstavitev gorskega reševanja, risanj markacij … pogumnim bo namenjena tudi plezalna stena, predstavili se bodo tudi planinci invalidi ter sorodne organizacije. Po osrednji prireditvi s sprevodom praporščakov bodo vrh nad Hrastnikom preplavili zvoki Orlekov.

FOTO: Absolutni zmagovalec gorskega teka Hrastničan, med prvouvrščenimi še nekaj Zasavcev