23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.si1+1=2Hrastniška šola praznovala

Hrastniška šola praznovala

OŠ narodnega heroja Rajka je v petek, 8. 1. 2021, praznovala. Na dan, ko je leta 1943 padel Pohorski bataljon, se spominjamo Jožeta Meniha, oziroma Rajka Knapa, čigar ime ponosno nosi naša šola. Kljub nenavadnim razmeram, v katerih trenutno poteka pouk, smo se potrudili, da je bil praznični petek nekoliko drugače obarvan.

»Jože Menih Rajko je bil znan po svojem pogumu, jeklenem značaju in močni volji. Vse to so značajske lastnosti, ki jih danes ponovno potrebujemo bolj kot kdaj koli prej,« je v uvodnem nagovoru učencem nekaj vzpodbudnih besed namenil župan Marko Funkl. Prepričan je, da bomo s skupnimi močmi premagali težavno situacijo in se vrnili nazaj v šolske klopi, kamor si sedaj resnično že vsi želimo.

Tokrat pa smo s poukom nadaljevali, kot smo že vajeni, na daljavo … Najprej smo se nekaj novega naučili oz.  obnovili svoje znanje o Pohorskem bataljonu in znamenitem hrastniškem borcu, nadaljevali pa v modernejšem duhu – tema, ki smo jo izbrali, je bila: Hrastnik, turistično mesto. Mlajši učenci so tako ustvarjali različne letake, izdelovali družabne igre in migali s Hrastkom, starejši pa so se, seveda, projekta »bolj zares«. Vsak oddelek je preko videokonference izvedel dve delavnici … Uvodoma se nam je s Turistično-informacijskega centra javila Jasmina Janjić in nam podrobno predstavila turistično ponudbo Hrastnika. Učenci predmetne stopnje so nato po skupinah raziskovali dejavnosti na kulturnem področju s poudarkom na osebnostih Hrastnika in festivalskega dogajanja skozi lokalno časopisno produkcijo Hrastovega lista. Likovno in tehnično ustvarjanje jih je spodbudilo k izdelovanju smerokazov za pomembnejše ustanove in k oblikovanju novih logotipov z že znanimi simboli Hrastnika. Izdelali so zemljevid turističnih znamenitosti domačega kraja in okolice ter se poglobili na področju kulinarike (funšterc, krumpantoč). Na jezikovnih delavnicah so prevajali poimenovanja posameznih jedi v angleščino in spoznavali zasavsko narečje s pisanjem slovarčka.

Dan šole je tako minil v prijetnem ozračju in vsem sodelujočim prinesel tudi nekaj nujno potrebne sprostitve. Sploh, ker sta petku sledili sobota in nedelja …

IS, TK

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...