-- OGLAŠEVANJE --

Hrastničani, vas je presenetil poračun za smeti? Plačali ga boste še dvakrat!

-- OGLAŠEVANJE --

Hrastničane je na zadnji položnici za komunalne storitve presenetil poračun za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (MKO) za obdobje od avgusta do decembra 2020. V Komunali Hrastnik pojasnjujejo, da so bile dejanske količine odloženih odpadkov večje od načrtovanih, zato morajo občani razliko zdaj doplačati. Sledila bosta še dva poračuna za leto 2021, za prvo polovico leta in nato še drugo polovico leta, ko se je cena odvoza MKO dvignila. Poleg MKO bo na položnicah tudi poračun za biološke odpadke, ki so jih odložili manj od predvidenih in bodo zato občanom preplačilo vrnili.

Štiričlanska družina je v poračunu MKO za obdobje od avgusta do decembra 2020, ki je obračunan na januarski položnici, plačala 9,33 evra, kar pomeni 2,33 evra na osebo, je razvidno iz položnic. Poračun za to obdobje so sicer nameravali narediti že prej, vendar so najprej počakali, ker so julija lani pričele veljate nove cene, nato pa so pričakovali, da bo količina odloženih MKO upadla, je pojasnila Nives Venko, direktorica Komunale Hrastnik. A žal ni bilo tako in so količine odpadkov do konca leta še naraščale, tako da je bil poračun za leto 2020 neizbežen.

Občani “pridelali” četrtino več embalaže

Tehtanje smetarskih vozil v Uničnem je pokazalo, da so vsi občani skupaj lani zbrali 2383 ton MKO več, kot jih je komunala predhodno predvidela in zaračunala, je pojasnila Venko.

Porast so zaznali pri kosovnih odpadkih, ki jih je bilo v prvi polovici minulega leta več za kar 15 odstotkov, v drugi pa še za dodatnih 9 odstotkov. Še bistveno večji porast je bil pri odpadni embalaži. V prvi polovici leta 2021 so je zbrali za četrtino več kot so predvidevali, v drugi polovici leta pa so občani odložili še za 6 odstotkov več embalaže. “Zagotovo se pri kosovnem odpadu pozna, da so ljudje zaradi epidemije bili več doma in so več urejali in čistili dom, še bolj pa se to, da so bili več doma, opazi pri zbrani embalaži,” je povedala Venkova.

Primanjkljaja za dobrih 40 tisočakov

V času epidemije je bilo precej več kosovnega odpada in embalaže.

Komunala je tako lani beležila 34.490 evrov primanjkljaja na postavki zbiranje in odlaganje MKO, ob tem pa so občanom za 10.291 evrov premalo zaračunali tudi omrežnino in storitve obdelave MKO na Cerozu, medtem ko so omrežnino in storitve odlaganja MKO zaračunali za 3732 evrov preveč. Skupno gre torej za primanjkljaj v višini 41.049 evrov, ki ga bodo občani doplačali na položnicah za januar, februar in marec 2022.

Na položnicah za februar in marec bodo poleg MKO obračunali tudi poračun bioloških odpadkov, ki pa so jih v lanskem letu uporabnikom zaračunali za 45.696 kilogramov oziroma 10.669 evrov več, kot so jih ti dejansko odložili. Pri tem so občanom preveč zaračunali tudi omrežnino in storitve obdelave bio odpadkov na Cerozu, in sicer za 5479 evrov. Skupaj bodo na tej postavki občanom vrnili 16.148 evrov.

Koliko poračuna bo še na prihodnjih dveh položnicah?

Kaj to pomeni za občane? Na februarski položnici, ki jo bodo Hrastničani prejeli v naslednjih dneh, bo za prvo polovico leta 2021 poračun za MKO znašal 1,25 evra na osebo, za bio odpadke pa bo komunala vsakemu občanu, ki plačuje za odvoz in obdelavo teh odpadkov, vrnila 1,6 evra, so pojasnili na hrastniški komunali.

Skupno bo za leto 2021 vsak občan za MKO doplačal 3,77 evra, za preplačan odvoz in obdelavo bio odpadkov v minulem letu pa bo komunala vrnila 2,81 evra na osebo.

SORODNI ČLANKI:

Vse tri zasavske komunale dežurajo: Smeti, kosovni odpadki, pogrebna služba, voda …

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po malenkost hladnejšem vikendu je znova pritisnilo

"Na urgentnem centru sicer beležimo 30 odstotni porast obiska, ki pa ni posledica vročinskega vala," je s pojasnilom pričela vršilka dolžnosti strokovne direktorice in...
-- OGLAŠEVANJE --