-- OGLAŠEVANJE --

Hrastničani prvi na svetu, premikajo sodobne mejnike svetovne industrije

-- OGLAŠEVANJE --

Kot prvi na svetu so v Steklarni Hrastnik skupaj z družinskim podjetjem Bacardi uspešno zaključili prvo komercialno proizvodnjo steklenice za žgane pijače z uporabo vodika kot glavnega goriva. S tem so pri procesu proizvodnje 150.000 ikoničnih steklenic za bezgov liker znamke ST-GERMAIN®, pri čemer je 60 odstotkov goriva predstavljal vodik, emisije toplogrednih plinov zmanjšali za 30 odstotkov.

“Poskusna proizvodnja stekla z nižjimi emisijami ogljika je še en primer Bacardijeve vodilne okoljske prakse,” pravi Rodolfo Nervi, podpredsednik za varnost, kakovost in trajnost pri družbi Bacardi. “Ugotovitve iz poskusa bomo uporabili pri oblikovanju poti do proizvodnje stekla na vodik in ustvarili načrt, ki mu bodo lahko sledili tudi drugi. Le s spremembami v industriji lahko bistveno spremenimo svoj vpliv na okolje.”

Gre za tehnološki in inovacijski mejnik, ki bo spremenil svetovno proizvodnjo

Dosežek predstavlja pomemben tehnološki in inovacijski mejnik, saj so obstajali pomisleki, da proizvodnja stekla takšne kakovosti ne bo mogoča in ekonomsko smotrna ob uporabi visokih deležev vodika kot energenta. V Steklarni Hrastnik so to z lastnim razvojem sedaj ovrgli in tako potrdili, da je zamenjava zemeljskega plina, ki je tradicionalni energent v proizvodnem procesu, možna ter povsem v okviru obstoječih kakovostnih zahtev.

Peter Čas

Peter Čas, generalni direktor podjetja Hrastnik1860, je dodal: “Uspešna proizvodnja steklenic iz vrhunskega stekla z nižjimi emisijami v komercialnem obsegu, brez kakršnih koli kompromisov glede kakovosti, je poplačala vse trdo delo. Kot Bacardi, smo zavezani k razvoju novih inovacij, ki zmanjšujejo emisije in hkrati ohranjajo vrhunsko kakovost. Ta revolucionarna tehnologija dokazuje, da gre to dvoje lahko z roko v roki, in zdaj delamo prve korake pri njenem uvajanju na trg.”

»Nad 50% vodika v zmesi z zemeljskim plinom bistveno vpliva na lastnosti izgorevanja
mešanice. Nam pa je uspela uporaba vodika na posameznih gorilnikih tudi vse do 100%.
Povprečno smo ga za taljenje sicer uporabili 62%« je za naše bralce pojasnil Tilen Sever, direktor sektorja razvoja, tehnologije in inovacij. »Tudi izkoristek izgorevanja pri uporabi vodika je bil podoben kot pri zemeljskem plinu. Predvsem pa je ključno, da vodik ni imel bistvenega vpliva na bistrenje in razbarvanje stekla ter smo lahko zagotavljali kakovost proizvodov v okviru obstoječih tehnoloških mej,« je še dodal.

V družbi načrtujejo, da bodo po uspešno izvedeni prvi komercialni proizvodnji steklene
embalaže z uporabo vodika v letu 2024 sledile nove proizvodne serije za znane kupce. Prve
ocene kažejo na to, da bi lahko delež nizkoogljične proizvedene steklene embalaže z uporabo vodika in drugih trajnostnih tehnologij v prihajajočih letih dosegal do 15 % celotne proizvodnje Steklarne Hrastnik.

V najbolj prestižne stekleničke natočili zasavsko dišavo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --