today-is-a-good-day
8.1 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoSteklarna Hrastnik: Ustvarjamo tehnologijo za popolno izgorevanje vodika v proizvodnji

Steklarna Hrastnik: Ustvarjamo tehnologijo za popolno izgorevanje vodika v proizvodnji

Hrastniški steklarji so se podali v še en zahteven projekt, usmerjen izboljšanju okolja, želijo namreč ustvariti tehnologijo za 100 odstotno izgorevanje vodika v proizvodnih obratih.

Pridružili so se mednarodnem projektu H2GLASS, ki je največji evropski projekt na področju vodika v steklarski industriji in je subvencioniran s pomočjo evropskih sredstev preko projekta International Horizon. Vključuje 23 partnerjev, koordinator projekta je norveško podjetje Sintef Energy, aktivnosti pa se bodo izvajale štiri leta, s pričetkom januarja letos v Sloveniji.

Ogljična nevtralnost v steklarski industriji do leta 2050

Energijska učinkovitost steklarskih peči, ki so največji vir emisij toplogrednih plinov v steklarstvu, je že pred desetletjem dosegla plato termodinamske učinkovitosti, zato za uspešno dekarbonizacijo potrebujejo popolno spremembo tehnologije taljenja stekla. Po uspešni pilotni uporabi vodika v Steklarni Hrastnik v okviru mednarodnega projekta H2GLASS delajo na nadaljnjih korakih za uporabo vodika na industrijskih pečeh za taljenje stekla.

“Projekt H2GLASS je velik korak k razogljičenju steklarske industrije in ponosni smo, da smo del te pomembne pobude.”

Do leta 2024 želijo preizkusiti uporabo 100% vodika v dveh poslovnih enotah Steklarne Hrastnik. Tako bodo uporabo vodika združili tudi z uporabo električno podprtega taljenja stekla in popolnoma znižali emisije toplogrednih plinov iz zgorevanja goriva brez bistvenih vplivov na fleksibilnost proizvodnje ter življenjsko dobo steklarske peči. Če se bo “poskus” izkazal za uspešnega, bo kombinacija teh tehnologij ključna za razogljičenje proizvodnje stekla.

Inovativnost, še posebej na področju trajnostnega razvoja, dviguje prepoznavnost Steklarne Hrastnik tako pri obstoječih kot potencialnih kupcih, lastnikih blagovnih znamk in tudi med potencialnimi bodočimi zaposlenimi. Tako ima Steklarna Hrastnik prednost pred konkurenco na trgu obenem pa to pomeni tudi lažji prehod na ogljično nevtralnost, boljše izkoriščanje novih tehnologij in hitrejšo digitalizacijo.

Pomembna vloga Steklarne Hrastnik v projektu H2GLASS

Projekt H2GLASS pričel v prejšnjem tednu v Sloveniji, kjer so se zbrali vsi partnerji, razpravljali o projektu in oblikovali akcijski načrt. “To je priložnost, da se vključeni dodobra spoznamo in začnemo delovati v smeri skupnega cilja. Steklarna Hrastnik kot vodilno podjetje v segmentu embalažnega stekla s ponosom zagotavlja svoje strokovno znanje o uporabi vodika v steklarskem procesu in gosti obisk demonstracijske lokacije za naše partnerje.” so povedali Hrastničani ob obisku mednarodnih predstavnikov steklarstva.

Na velikem nemškem gospodarskem tekmovanju zmagala prav zasavska Steklarna Hrastnik

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...