0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoGripe (še) ni, je pa med otroci nekaj, česar lani ni bilo...

Gripe (še) ni, je pa med otroci nekaj, česar lani ni bilo …

Medtem, ko je večina zdravstvenih vsebin na dnevnem redu medijskega prostora usmerjena v COVID-19, smo v zagorskem in trboveljskem zdravstvenem domu preverili, s kakšnimi težavami in boleznimi pa se trenutno soočajo njihovi pacienti.

Zdravnica specialistka družinske medicine in obenem strokovna vodja ZD Zagorje Urška Medved je povedala, da v letošnjem letu še niso imeli potrjenega nobenega primera gripe, se pa pri otrocih pojavlja precej viroz, ki so bile prisotne v prejšnjih sezonah (izvzemši lansko, ko jih zaradi lockdowna niso beležili oziroma so bile v zanemarljivem deležu). “Med respiratornimi obolenji je nekaj bronhitisov in sinusitisov, tu in tam se najde tudi kakšen pacient s pljučnico,” nadaljuje.

Respiratorni infekti, črevesne težave, sinusitisi po virozah

Aleksandra Jutreša Prah, prav tako specialistka družinske medicine, ki ima svojo ambulanto v ZD Trbovlje je povedala, da je pri otrocih trenutno najpogostejši respiratorni sincicijski virus, zaradi katerega se pediatrični oddelki bolnišnic kar polnijo, med odraslimi pa respiratorni infekti. “Teh posebej ne določamo, se pa v preiskavah izključuje covid,” je pojasnila zdravnica, ki zaznava tudi porast črevesnih težav z bruhanjem in drisko, ta pa praviloma v obdobju od dneva do treh dni izzvenijo.

“Opažam, da je manj angin kot denimo preko poletja,” še doda in opozarja, da bolezen preprosto zahteva svoj čas. Tako so imeli že primere respiratornih infektov, ki bi sicer minili brez posebnosti: “Mnogi pa infekt preživijo na nogah, vseeno hodijo v službo in zadeva se lahko kaj hitro resno zaplete.”  Podobno, a s poudarkom na temeljitem izpihovanju, opisuje tudi v primeru viroz, in sicer, da ko le-ta že v najbolj intenzivni obliki mine, sluz, ki še ostaja v telesu pomeni idealno gojišče za bakterije in hitro si nakopljemo sinusitis.

Jutreša Prahova ocenjuje, da je bilo v takem obdobju lani manj respiratornih obolenj, ker smo bili bolj striktni in smo z vidika celotne družbe dosledno upoštevali ukrepe, povezane z medsebojno razdaljo, zaščitnimi maskami in razkuževanjem rok. “Menim, da se je velik del zasavskega prebivalstva nekako sprostil, morda tudi na račun samega cepljenja in nekega občutka, da s cepljenjem avtomatsko pride tudi zaščita, a temu ni tako: vseeno je potrebno še naprej spoštovati samozaščitne ukrepe v dobro nas samih in ljudi okrog nas.”

SORODNI ČLANKI:

V Zasavju gripi podobna obolenja, atipična pljučnica in nekajdnevne viroze

Nina Marin, dr. med.: Smo v sezoni prehladnih obolenj

 

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X