5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 5. decembra 2022
ZON.siAktualnoV Zasavju gripi podobna obolenja, atipična pljučnica in nekajdnevne viroze

V Zasavju gripi podobna obolenja, atipična pljučnica in nekajdnevne viroze

Zimski čas spremljajo prehladi, ki se prav hitro lahko razvijejo v viroze. Teh je tudi v Zasavju v zadnjem času več kot sicer med letom. Pri zdravstvenem osebju smo preverili, kakšno je stanje in kako se lahko v največji meri zaščitimo pred zdravstvenimi nevšečnostmi.

Kot je povedal Blaž Pirnat, mag.jav.upr., dipl.zn, “dokazanih primerov gripe ni, so pa v porastu obolenja zlasti zgornjih dihalnih poti.” Tako so zamašen nos, vnetje žrela in boleče grlo pri marsikaterem Zasavcu te dni zelo poznano stanje. Pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Trbovlje Pirnat še pove, da tudi uslužbenci znotraj otroških šolskih dispanzerjev svetujejo, naj se oboleli za obisk predhodno naročijo, saj se viroze izjemno enostavno prenašajo. “Tudi otroci, ki niso 100 odstotno zdravi, naj raje nekaj dni ne obiskujejo šole ali vrtca.”

Natalija Gradišek, pediatrinja v Zdravstvenem domu Zagorje, je povedala, da “zadnje dva tedna v ambulanti zaznava predvsem gripe oziroma bolje rečeno gripi podobna obolenja (brisov, s katerimi bi potrdili diagnozo gripa, namreč ne jemljemo) – večinoma zbolevajo šolarji v starosti do 14 let, ki podležejo krajšemu vročinskemu stanju (traja 3 do 5 dni) in pokašljujejo.” Pred tem, še v začetku januarja, pa so denimo beležili precej okužb z mikroplazmo, ki so privedli do primerov atipične pljučnice.

Robček pred usta in redno umivanje rok!

Prav tako najbolj ranljivim, otrokom in starejšim, odsvetuje dalj časa trajajoče zadrževanje v zaprtih javnih prostorih, saj se tam viroze izjemno enostavno prenašajo. Mednje take prostore štejemo lokale, kinodvorane, trgovske centre, ker pa je jasno, da se nekaterim prostorom, kot so na primer učilnica, pisarna, sredstva javnega prevoza in trgovine, ne moremo izogniti, pa vsekakor pazite, da boste obrnjeni stran od ljudi, ki kašljajo in kihajo, pred usta pa si dajte ruto ali bombažni robček.

Nasvet zdravnikov:

Dom, pisarne in učilnice obvezno redno zračite. Največ bakterij se zadržuje na kljukah in vseh površinah, ki se jih dotikamo, najlažje pa se okužimo ravno tako, da si z dotikanjem teh površin bakterije in viruse prenesemo na roke, z njih pa v telo. Da bi se temu izognili, si redno razkužujte in umivajte roke, še posebej na javnih mestih.

Z zdravili, gibanjem in zdravo hrano do boljšega počutja!

Človeku, ki ni zdrav, seveda tudi zdravnica, ki zdravstvene tegobe lajša otrokom, v prvi vrsti svetuje počitek, mirovanje in uživanje predpisanih zdravil. “Ko pa vročina pade, je priporočljivo gibanje na svežem zraku ter sprotno uživanje primerne zdrave hrane, predvsem sadja in zelenjave,” še doda Natalija Gradišek, dr.med.spec.pediatrije in v pogovoru izkaže večjo naklonjenost “naši” zdravi hrani, denimo kisli repi kot pa raznim superživilom, kot se je za nekatero -glede na izvor- eksotično hrano uveljavil izraz.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

VIDEO: Po najdaljši mestni ulici se je zapeljal prvi dobri mož

V spremstvu nagajivih parkeljnov, srčnih angelčkov, zagorskih godbenikov in neverjetnih bruhalcev ognja, se je Miklavž popeljal po mestni vpadnici vse do ploščadi, kjer sta...
X