23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoNina Marin, dr. med.: Smo v sezoni prehladnih obolenj

Nina Marin, dr. med.: Smo v sezoni prehladnih obolenj

Naš imunski sistem je z nastopom jeseni, hladnejših in krajših dni z manj sonca spet na preizkušnji. Na kaj moramo biti poleg varovanja pred covid-19 še pozorni, je pojasnila Nina Marin, dr. med., zdravnica družinske medicine Zdravstvenega doma Trbovlje. 

“Smo v sezoni prehladnih obolenj. V tem času opažamo tudi vnetja žrela, vnetja obnosnih votlin, srednjega ušesa, okužbe spodnjih dihal,« našteva Nina Marin, dr. med. To je tudi čas gripe, ki pa bo v polnem razmahu konec januarja oziroma v začetku februarja, napoveduje. Kar pomeni, da se bo prekrivala z že napovedanim tretjim valom širjenja covid-19.

Cepiva proti gripi zmanjkuje

Prav zaradi tega priporoča, da se posamezniki odločijo za cepljenje proti gripi, še posebej najbolj ogrožene skupine, kot so starostniki nad 65. let, kronični bolniki, nosečnice, majhni otroci. Cepljenje je najbolj učinkovita zaščita proti gripi.

Cepljenje je letos za vse brezplačno, cepiva pa je v Trbovljah še nekaj, zato priporoča, da se ljudje na cepljenje čim prej naročijo. »Zdravstveni sistem je izjemno obremenjen in zato je pomembno, da si prizadevamo, da ga ne obremenjujemo še z bolniki z gripo,« poudarja Marinova.

Čakalnice so zaradi epidemije covid-19 preurejene in popoldne prazne.

Z razmahom epidemije covid-19 je tudi režim v zdravstvenih ustanovah drugačen kot prej in v zdravstvenem domu nenaročenih bolnikov ne sprejemajo. Zato naj bodo bolniki s klicanjem v ambulanto svojega zdravnika, da se na pregled naročijo, vztrajni.

Okužene obravnavajo v zabojniku

Če so še pred epidemijo veljala navodila, naj v primeru prehladnega obolenja pacienti ostanejo prve tri dni doma in opazujejo razvoj bolezni, je sedaj drugače.

“Glede na to, da so znaki običajnih viroz zelo podobni znakom okužbe z novim korona virusom, je v primeru slabega počutja, ko bolnik kašlja, ima vročino, glavobol, težje diha in ima bolečine v mišicah, izgubi vonj in okus ali ima drisko, treba ostati doma, se samoizolirati in poklicati osebnega zdravnika ali dežurnega zdravnika, ki mu bo dal navodila. Bolnik pride nato na odvzem brisa ali na pregled v zabojnik.”

Zdravnica opozarja, da vsi, ki so bili na testiranju za covid-19, ostanejo obvezno v samoizolaciji, dokler ne dobijo rezultatov brisa.

Vhod v ZD Trbovlje je prestavljen. V ZD opravljajo samo preglede naročenih bolnikov, ki niso okuženi s covid-19 in niso bili v stiku z okuženimi.

Zaradi novega korona virusa je nekatere bolnike strah priti na pregled in je zato obisk v ZD nekoliko manjši, opaža Nina Marin. »Bolniki se ne želijo dodatno izpostavljati. Imamo pa prav zato več posvetov po telefonu. Zato so telefonske linije bolj obremenjene in smo težje dosegljivi. Bolnike prosimo, da so strpni, kdor pa lahko, naj uporablja elektronsko pošto.« V ZD si močno prizadevajo, da zaradi covid-19 kronični bolniki ne bi bili na stranskem tiru.

Režim pred vstopom v ZD, kjer pregledujejo samo naročene bolnike, ki niso okuženi s covid-19, je podrejen skrbi za preprečevanje okužbe. Tako vsak pacient pred vstopom izpolni triažni vprašalnik, izmerijo mu telesno temperaturo. Bolnike z okužbo dihal, prebavil ali nepojasnjeno vročino, pa obravnavajo v zabojniku. Prav tako v zabojniku obravnavajo vse covid pozitivne bolnike, ki se jim je zaradi okužbe stanje poslabšalo.

Je pa za nujne primere, kot poudarja zdravnica, seveda še vedno na voljo urgentni center in klic na 112.

Ljudje zgledno nosimo maske in zato bi morebiti lahko pričakovali, da bo manj respiratornih obolenj in manj okužb. Pa je temu res tako? »Upajmo, da bo tako. Je pa pomembno, da maske nosimo pravilno, da ohranjamo medsebojno razdaljo, se izogibamo ne-nujnim stikom, si redno razkužujemo in umivamo roke z milom. Izjemnega pomena je tudi prezračevanje prostorov.« Ob tem zdravnica poudarja, da sta temelj krepkega imunskega sistema redno gibanje in zdrav življenjski slog.

D vitamin je v zimskem času izjemnega POMENA.

Dodajanje D-vitamina

Endokrinologi so nedavno izdali priporočila, da v tem času imunskemu sistemu pomagamo z jemanjem D-vitamina. “80 odstotkom odraslih Slovencem primanjkuje vitamina D. Celo 40 odstotkov sicer zdravih Slovencem ima hudo pomanjkanje vitamina D. Zato naj bi vsi zdravi od začetka oktobra do konca aprila dnevno zaužili od 800 do 2000 enot vitamina D3. Ogrožene skupine, kot so starejši od 70 let, kronični bolniki pa 1000 do 2000 enot dnevno, celo leto.

Vitamin D3 se v različnih oblikah dobi v prosti prodaji, v breme ZZZS (na zeleni recept) pa ga smemo predpisovati le pri določenih boleznih,” pojasnjuje trboveljska družinska zdravnica.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...