28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.si1+1=2Gradbeno dovoljenje za Najdihojco še letos?

Gradbeno dovoljenje za Najdihojco še letos?

Če bodo na Upravni enoti Litija v kratkem izdali gradbeno dovoljenje in bo vreme ugodno, bi lahko gradbena dela za vrtec Najdihojca2 stekla marca naslednje leto.

Litijskim malčkom in njihovim staršem se obetajo boljši časi. Kot so pojasnili na Občini Litija, se v kratkem pričakuje izdaja gradbenega dovoljenja za gradnjo vrtca Najdihojca2. Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja sicer teče že od 7. septembra letos, a naj bi bil ta v zaključni fazi na upravni enoti Litija.

Gradili bodo Novogoričani

Izbrani projektant je Projekt d.d. Nova Gorica, ki je prevzel izdelavo vse projektne dokumentacije vse do pridobitve uporabnega dovoljenja. Takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja bo občina objavila razpis za izbor izvajalca, ki naj bi ga izbrali že v 45 dneh. »Po opravljenih drugih potrebnih postopkih in ob ugodnih vremenskih razmerah bi z gradnjo začeli predvidoma marca 2021,« je pojasnila Boštjana Železnik z Občine Litija.

Denar iz občinske blagajne

Ocenjena vrednost gradbenih in obrtniških del je na 2,8 milijona evrov z vključenim DDV. Trenutno naj bi investicijo pokrivali iz občinskega proračuna, so bodo pa na občini prizadevali denar dobiti na prihodnjem razpisu Ministrstva za šolstvo, izobraževanje, znanost in šport, ki bo imel denar, namenjen prav za izgradnjo objektov za predšolsko vzgojo. Tako naj bi bil denar tudi za Najdihojco2, ki bo imel osem oddelkov.

V vrtec mimo gradbišča

Vrtec ne bo le bolj funkcionalen, pač pa bo tudi energetsko učinkovit. Na občini poudarjajo, da bodo skušali pridobiti subvencijo Eko sklada, kamor so že vložili ustrezne vloge. »Vrtec je zasnovan po načelu trajnostne gradnje, kar pomeni, da upošteva vse pogoje iz razpisa EKO Sklada za gradnjo nič energijskih stavb, tako da bo v ovoju stavbe uporabljen tudi les,« pojasnjujejo na občini.

Bo pa ob gradnji pred vsemi tudi velik izziv. Zakaj? Med gradnjo novega vrtca bodo starši svoje malčke namreč še vedno vozili v stari vrtec Najdihojca, ki bo praktično na gradbišču. Stari vrtec bodi odstranili šele, ko bodo otroci in vzgojitelji že preseljeni in bo novi vrtec Najdihojca2 polno zaživel.

Vrtec na močvirnatem območju ima velike težave z odvodnjavanjem

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...