5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoGasilski poligon bo tudi pri trboveljskem helioportu

Gasilski poligon bo tudi pri trboveljskem helioportu

V načrtu realizacij projektov ima Občina Trbovlje zabeležen tudi gasilski poligon. Za letošnje leto so si zadali cilj, da bodo skupaj spravili vso potrebno projektno dokumentacijo, ki je osnova za razpis za izbor izvajalca.

Z ozirom na to, da bo Zasavje zagotovo pridobilo gasilski poligon, Marko Zaletel iz PGD Trbovlje mesto, poudarja, da njihov projekt ni povezan s poligonom v Zagorju, lokacija katerega je načrtovana na območju žage pri Evroparku. “Glede na dinamiko gasilskih vaj bo gasilski poligon zagotovo dnevno zaseden. Poudariti je potrebno tudi, da bodo poligon uporabljala vsa gasilska društva v Gasilski zvezi Trbovlje, ponudili ga bomo tudi drugim enotam na področju zaščite in reševanja. Prepričan sem, da bomo imeli s pripravo urnikov uporabe kar nekaj izzivov.”

400 tisočakov za trboveljski poligon

Ocenjena vrednost investicije znaša približno 400.000 evrov, pri tem pa Občina Trbovlje poudarja, da je ravnih površin, ki bi omogočale izgradnjo takšnega poligona v občini malo, tiste, ki pa so, so locirane na območju, kjer bo nujno potrebno urediti odvodnjavanje, zato ocenjujejo, da bo končna vrednost celotne investicije višja, saj je izgradnja gasilskega poligona predvidena na precej vodnatem in močvirnatem območju, ki bo zahtevalo odvodnjavanje. Poligon bi v Trbovljah umestili v bližino pristajališča za helikopterje na okrog 2000 kvadratnih metrih površine.

Izgradnja gasilskega poligona bi za nas pomenila veliko pridobitev, s katero bi lažje izvajali vaje, kar pa je zelo pomembno za uspešno delo na intervencijah. Mogoče dodatno težo daje tudi to, da smo s strani države določeni kot gasilska enota širšega pomena za posredovanje na prometnih nesrečah, nesrečah z nevarnimi snovmi in nesrečah na vodi za celotno območje Zasavja, poleg tega pa imamo, kot edini v regiji, tudi organizirano poklicno jedro, tako da so redne in pogoste vaje res nujne,” pomen izgradnje v Trbovljah argumentira predsednik PGD Trbovlje mesto Marko Zaletel, ki dodaja, da vse omenjene vaje izvajajo na neprimernih površinah, ki ne ponujajo dovolj prostora in ustreznih vadbenih objektov.

Prednosti gasilskega poligona v Trbovljah

Gasilski poligon bo po dosedanjih načrtih imel velik plato za vaje, plato za vadbo reševanja pri prometnih nesrečah, ki bo imel urejene lovilnike nevarnih snovi, stolp za vadbo reševanja in gašenja v večjih objektih ter reševanja iz višin, bazen za vadbo reševanja iz globin ter reševanja na in iz vode, razmišljajo pa tudi o še nekaj dodatnih vadbenih objektih. Kot dodatno prednost je potrebno poudariti lokacijo. “Poligon je planiran zraven gasilskega doma, kjer imamo zagotovljeno predavalnico in sanitarije, v neposredni bližini pa je tudi pristajališče za helikopterje, kar bomo lahko vkomponirali v sam vadbeni kompleks in potencialno izvajali tudi vaje na tem področju. Ravno zaradi bližine pristajališča za helikopterje pa bomo lahko površino uporabljali tudi za dovoz gasilne vode v primeru gašenja požarov s helikopterji,” pravi Zaletel.

Kar je nujno, je pač nujno!

Po vsej verjetnosti se bo po izgradnji poligona glas o razpoložljivih vadbenih površinah razširil, a “ne gre za to, da bi pričakovali kakšen naval. Gre za reševanje obstoječe problematike – tega, da za izvajanje naših vaj že sedaj nimamo ustreznih površin. Vsaka gasilska enota potrebuje ustrezne vadbene površine, da lahko na intervencijah posreduje res učinkovito,” nazorno opiše potrebe Zaletel.

FOTO: Zasavski gasilski poligon ter še nekaj pridobitev

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...