-- OGLAŠEVANJE --

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

-- OGLAŠEVANJE --

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski dom v Trbovljah postaja sodoben center za prostovoljce in zaposlene, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.

Lansko leto so trboveljski gasilci na področju digitalnih kompetenc izobrazili približno 600 gasilcev. Predstavili so jim uporabo programske opreme, ki jo gasilci uporabljajo pri svojem delu. Za usposabljanje so tudi prejeli evropska sredstva, s katerimi so lahko na streho svojega doma postavili sončno elektrarno. “Zdaj se že tretje leto aktivno prijavljamo na razpise. Med drugim smo iz nepovratnih sredstev financirali tudi digitalno posodobitev. Kupili smo radijske postaje, pozivnike, računalniško opremo ter opremo za videokonference,” je predstavil Marko Zaletel, ki je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-Mesto, v katerem imajo trenutno 140 članov, od tega dobrih 50 operativnih gasilcev in 9 zaposlenih.

Še imajo ideje za naprej

V zadnjih letih so v društvu, s pomočjo evropskih sredstev, občin in države, posodobili opremo, prostore in vozni park, za katere, pravi predsednik, da najrajši vidijo, da ostanejo v garaži. Kot prvi v Sloveniji se lahko pohvalijo s terenskim vozilom UTV, ki se je že izkazal za zelo koristnega v lanskih ujmah, ko so z njim pomagali pri poplavah velikih razsežnosti v Ljubnem. “Uporablja se za prevoz opreme in ponesrečencev iz težko dostopnega terena,” je pojasnil predsednik in naštel še načrte za naprej.

Najprej bodo dokončali prenovo prostorov, kjer bodo uredili in posodobili garderobe, kopalnice ter bivalni prostor. Slednji bo namenjen dežurnim gasilcem, skupnim aktivnostim s pobratenimi društvi ter za nastanitev enot, ki pridejo na intervencije ob izrednih dogodkih. “Vse to je v večini financirano s sredstvi evropskih projektov in s pomočjo sredstev, ki jih za investicije v gasilstvo namenijo Občina Trbovlje in Gasilska zveza Trbovlje. Razmišljamo pa še o nakupu toplotne črpalke, s katero bi privarčevali pri stroških ogrevanja,” je razložil Zaletel.

Trboveljski gasilci hitro in brez pomislekov na teren 300 krat

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --