22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Tržnico čakajo velike spremembe

FOTO: Tržnico čakajo velike spremembe

"Tržnica je prostor druženja, srečevanja, je duša mesta. Obisk tržnice je del vsakotedenskega obreda, zato ji pripada posebno mesto," je prepričan arhitekt Ratko Blažič.

Ostaja v centru mesta

Tržnica zato sodi v center mesta in tu tudi ostaja, so poudarili na predstavitvi idejne zasnove prenove trboveljske tržnice. Jo je pa načel zob časa, prisluhnili so tudi težavam prodajalcev in uporabnikov, zato so se po besedah županje Jasne Gabrič lotili projekta njene prenove, ki bo že pripravljen, ko naj bi bila na voljo finančna sredstva v okviru pobude LEADER.

predstavitev idejne zasnove tržniceZa najboljšo je bila izbrana idejna zasnova absolventk fakultete za arhitekturo, domačink Polone Senčar in Laure Mercina. Prenovljena tržnica naj bi imela novo streho, ki bo ščitila pred vremenskimi vplivi, tlakovana tla in fasado iz lesenih in betonskih nosilcev. Del struge Trboveljščice naj bi prekrili in tako pridobili nekaj dodatnega prostora, pred vplivom ceste bo ščitilo zelenje. Ostal naj bi le še en prehod za pešce.

Tržnica razdeljena na 3 dele

Polona Senčar in Laura Mercina
Polona Senčar in Laura Mercina

Tržni prostor se bo delil na tri dele: pokriti del, kjer bodo naprodaj živila, odkriti del za prodajo neživilskih izdelkov ter del za prodajalce, ki prodajajo izdelke iz vozil. Za obiskovalce bo na voljo več vstopnih točk in krožna pot čez tržnico.

Po besedah Senčarjeve bodo stojnice še vedno linijsko urejene, a po novem betonske in fiksne. Material sicer na prvi pogled deluje hladneje, pravi Senčarjeva, vendar je higiensko zelo primeren. Stojnice na zunanjem delu bodo pomične in lesene. Ohranili bodo sedanje stare fotografije na tržnici, a jih prestavili na steklen panel. Tržnica bo opremljena z električno energijo, brezžičnim internetom, ponoči pa bo osvetljena. “Veva, da je sprememba velika, a je potrebna,” pravita Senčarjeva in Mercinova, ki se s projektom prenove tržnice ukvarjata že od oktobra lani.

tržnica v Trbovljah3
Streha sedanje tržnice nudi le slabo zaščito pred vetrom in dežjem.

Veter, dež in sneg ter onesnaževanje

Veseli nas, da je občina prisluhnila potrebam in željam po prenovi tržnice, je v imenu upravljavca, to je Komunale Trbovlje, povedala Vlasta Medvešek Crnkovič. Na pomanjkljivosti smo opozarjali več let. Največja težava je, da tržnica ni zaščitena pred vremenskimi vplivi, je prepišna in ne ščiti pred padavinami. Druga težava je onesnaževanje tržnice ob netržnih dnevih, to so polite mize, raztresena embalaža, pobruhana tla,… upamo, da bomo težave rešili z novo pridobitvijo,” pravi Medvešek Crnkovičeva. V vmesnem času pa bodo izvedli poskus z dodatno osvetlitvijo, ki bo morebiti rešil težave z onesnaževanjem tržnice.

FOTOGALERIJA:

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...