-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Oblečejo in obujejo lahko pol Hrastnika – in to po zadnji modi

-- OGLAŠEVANJE --

Nove čevlje, oblačila z etiketo …tudi plenice za odrasle, pripomočke za osebe s posebnimi potrebami. Pa igrače, glasbila – brez težav bi oblekli pol mesta, so prepričani v lokalnem Rdečem križu v Hrastniku, kjer skrbno prebirajo vse kar prejmejo in z veseljem nekomu pomagajo.

“Sploh ne ločujemo, kako nujno nekdo nekaj rabi. Ker je opreme dovolj, z veseljem oblečemo, obujemo in preskrbimo tudi tiste, ki sicer pomoči ne potrebujejo nujno, niti nimajo odločbe,” odločno pove Belinda Ladiha, dolgoletna vodja hrastniškega Rdečega križa, ki z veseljem pomagamo brez vprašanj. Jo pa seveda zmoti izkoriščanje. “Smo že doživeli, da so si pri nas nabrali cele škatle, potem pa jih prodajali na Facebooku.”

Raje ne pridejo, kot pa da bi jih kdo videl.

Pogosto je občane sram. Raje ne pridejo, kot pa da bi jih kdo videl. Prav zaradi tega simpatične Hrastničanke, ki pokonci držijo dobrodelno skladišče, pustijo svojo telefonsko. Brez težav se v lokal vrnejo v popoldanskem ali večernem času. Pakete kam pripeljejo ali jih kje pustijo. Vse se da, odločno pravijo, če le želiš nekomu pomagati.

Ena izmed pomembnih dejavnosti RKS Območnega združenja Hrastnik je tudi zbiranje in urejanje oblačil, obutve, pripomočkov za gospodinjstvo (posode, odej, vzglavnikov, zaves, ….) in posredovanje pri potrebah po pohištvu ali beli tehniki za naše uporabnike in tudi za ostale občane, ki se znajdejo v stiski, finančni ali kakšni drugačni.

Podarijo le najlepše in najbolj ohranjene. Pogosto praktično nove stvari.

Vsak mesec jim Komunalno podjetje Hrastnik pripelje iz kontejnerjev material, v katere občani odlagajo artikle, ki jih več ne uporabljajo. Vse, kar se tja odlaga, pregledajo prostovoljci, ločijo uporabne artikle od neuporabnih, »zato je zmotno mnenje mnogih občanov, da gre vse, kar se odloži v teh kontejnerjih, v predelavo ali na deponijo,« pravi Ladiha.

O tem se lahko prepričate, če se oglasite v njihovih prostorih na Trgu Franca Kozarja 14 ob torkih in četrtkih med 8.00 in 10.00 uro. Če vam čas ne ustreza, pokličete telefonsko številko 041 738 909 in dogovorili se boste za čas obiska.

 

Celo družino lahko oblečejo. In to ne slabo – veliko oblačil po zadnjih trendih. Oblačil priznanih blagovnih znamk, poslovnih in tudi veliko športnih oblačil in obutve se najde. Trenutno imajo polno skladišče jaken in bund, zimskih pajacev in ostale zimske opreme. “Sprejeli vas bomo z odprtimi rokami in vam pomagali iz trenutne stiske. Artikli, ki jih imamo na zalogi, niso namenjeni le občanom, ki imajo odločbo Centra za socialno delo ali so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Vse je na razpolago občanom Hrastnika, tistim z nižjimi prihodki kljub redni zaposlitvi, upokojencem z nizkimi pokojninami, družinam z majhnimi otroki in tistimi malo večjimi, ženskam, ki pričakujejo naraščaj …Ne sprašujemo in ne kompliciramo,” pravijo.

Marsikaj se najde, tudi plenice za otroke in odrasle, kakšen pripomoček za težje gibljive osebe, …..kar pa nimajo pa poskušajo poiskati.

Kljub temu pa ob tem prosijo vse, ki uporabljajo kontejnerje za odlaganje materiala, da to naredijo tako, da tisti, ki pregledujejo vsebino teh vreč, ne bodo razočarani. Kar na žalost pogosto so. Uporabne in oprane ter zložene izdelke spravite v eno vrečo, neuporabne izdelke (raztrgane, popacane, »uporabljeno« spodnje perilo, razpadlo obutev,… torej vse kar je neuporabnega) oddate v drugo vrečo, gospodinjske pripomočke, torbice, nahrbtnike in ostale uporabne izdelke tudi v ločeno vrečo ali kartonsko škatlo. Če v kontejnerjih ni več prostora, lahko material dostavite tudi direktno na naslov RK v času že prej omenjenih ur.

Tako predsednica Belinda Ladiha zaključi: »Zavedamo se, da ljudje pridejo po pomoč zelo težko. Toda kdorkoli je potrkal na naša vrata je bil sprejet in naredili smo vse, da je zadovoljen odšel domov. Obiskovalce obravnavamo s spoštovanjem in empatijo, kar ljudje še kako pogrešajo v današnjem času.«

Hrastniški Rdeči križ poleg številnih aktivnosti v aprilu zbral tudi 1800 evrov za osnovno šolo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --