-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Namesto države na pomoč priskočili dobrodelni Zasavci

"Naši uporabniki ne želijo biti večni otroci. Želijo si čimbolj samostojnega življenja, na vseh področjih, na katerih to zmorejo,"  je ob predaji kombiniranega vozila za prevoz uporabnikov zasavskega Varstveno delovnega centra (VDC) v zdravstvene in rehabilitacijske namene poudarila direktorica Špela Režun.

-- OGLAŠEVANJE --

Prevozi za samostojnejše življenje

Špela Režun

Za nujno potrebni kombi so 43.000 evrov zbrali z dobrodelnimi sredstvi in z akcijo Manj svečk za manj grobov, na dobrodelnem dogodku Zasavski tek in hoja za upanje ter na dobrodelni rokometni tekmi, prispevala je tudi občina Zagorje.

“Večina, 80 odstotkov, naših uporabnikov je samostojnih v osnovnih življenjskih aktivnostih, potrebujejo pa logistiko, prevoze do zdravstvenih storitev, na rehabilitacijo, do socialnega vključevanja, zato je kombi pomembna pridobitev. Na koncu državo manj stane, če osebo naredi samostojno, zmožno dostojnega življenja izven inštitucij, v skupnosti. Zato pa je potrebno spremeniti sistem, ki bo to podpiral,” pravi Režunova.

Država za Zasavce 10-krat manj

Kot je omenil zagorski župan Matjaž Švagan, je potrebno zadeve urediti na državni ravni: “Mi lahko le gasimo požar, čeprav bi morali biti pred zakonom vsi državljani enakopravni.”

Kot je bilo že večkrat opozorjeno, so varovanci varstveno delovnih centrov v Sloveniji v zelo neenakem položaju. ZZZS varovancem zasavskega centra oskrbni dan sofinancira v višini 4,7 evra, uporabnikom nekaterih drugih varstveno delovnih centrov pa tudi do desetkrat toliko. Na to je ponovno opozorila tudi Režunova na primeru 22-letnega uporabnika, ki je pred kratkim prišel v VDC Zagorje: “Čez noč se je znesek za njegovo zdravstveno nego znižal iz 30 evrov, na 4,7 evra dnevno.”

Fotogalerija:

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --