20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Litijo bodo ozelenili in ponudili dodatno vsebino na dveh lokacijah

FOTO: Litijo bodo ozelenili in ponudili dodatno vsebino na dveh lokacijah

V Litiji se bodo lotili pilotnega projekta, ki bo poskrbel za ureditev urbanega prostora. Planiranje so prepustili mladima strokovnjakoma iz lokalnega okolja. 

Občina Litija je bila uspešna na LAS razpisu s projektom “Ozeleniti mesto Litija”, ki se je začel januarja letos in bo trajal do decembra 2022.

Pripravljalci projekta želijo prikazati primer urejenega urbanega prostora namenjenega sprostitvi in medgeneracijskemu druženju. Na dveh lokacijah v mestu – na Svetčevi ploščadi in v parku ob reki Savi nasproti občinske stavbe – bodo ponudili dodatno vsebino – postavili bodo knjigobežnice, razstavne panoje ter ptičje valilnice. Z zelenim projektom bi radi občanom ponudili prostor, kjer bodo lahko brali, se družili …

“Pogosto smo bili na občinski upravi deležni kritike, da se urejanja javnih površin lotevamo zelo nesistematično in predvsem po potrebi. Včasih je takšna kritika celo upravičena in na mestu. V praksi, mnogokrat tudi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, obnove zelenih javnih površin niso celovite in ne zajamejo javne površine kot celote. Prav tako se pri obnovi posamezne javne površine ne namenja dovolj pozornosti in strokovnega znanja hortikulturni ureditvi oz. izboru primerne zasaditve glede na pogoje na določeni lokaciji.” odločitev o celostni ureditvi pojasnjujejo na litijski občini. K sodelovanju so povabili mlada strokovnjaka iz lokalnega okolja – Jana Poglajna in Žana Lovšeta, ki sta pripravila celostni rešitvi ureditve parka ob Savi in Svetčeve ploščadi.

Nosilec projekta je Občina Litija, projektni partner pa je Medobčinsko društvo invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji, socialno podjetje. S projektom, za katerega so dobili sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bodo realizirali pilotni primer strokovne ureditve javnega urbanega prostora. Ob tem pa na občini še dodajo: “Seveda si želimo na podoben način pristopati tudi pri ureditvi drugih javnih prostorov v mestu, kot tudi vaških središč. S sodelovanjem in vključitvijo lokalnih strokovnjakov pa se kaže tudi pripravljenost občine, da mladim lokalnim strokovnjakom ponudimo možnost, da participirajo pri kreiranju najboljših razvojnih rešitev.”

FOTO: Nova šola z vrtcem in večnamensko dvorano v Hotiču

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...