5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Lame so našle svoj raj v Zasavju. Bi jih tudi vi...

FOTO: Lame so našle svoj raj v Zasavju. Bi jih tudi vi pocrkljali?

Ne le v Južni Ameriki in Andih, lame so našle tudi dom na Primskovem v Šmartnem pri Litiji in kot je videti so tam zelo zadovoljne.

Nad lamami se je Simon Grmovšek navdušil čisto po naključju.  »Bili smo na izletu in tam smo videli lame. Takoj so mi postale všeč in kaj kmalu sem kupil prvo. Ker so to zelo družabne živali so prvi sledile še ostale. Z njimi ni skoraj nobenega dela, same se pasejo, pozimi jim dajem suho krmo, poleg tega pa potrebujejo še vodo in to je skoraj vse«, je povedal. »V našem okolju se počutijo izjemno dobro, saj izhajajo iz pokrajin kjer je vegetacija skromna in tale tukaj je za njih pravo bogastvo«.

Včasih se jim nasmeji do solz

Čredica petih lam je Simonov ponos in čeprav živi odmaknjeno od mesta, se vsake toliko najde kakšen “firbec”, ki jih pride v hribe pokukat. Če bi imel več časa, bi se z njimi družil še več. »So izjemno zabavne in vedno me spravijo v dobro volje, včasih se jim nasmejim do solz«. Lame so zelo nežne živali, pustijo se božat, crkljat in iz prve roke potrjeno – oddajajo prav prijetno energijo.

Stereotip, da lame rade popljuvajo vsakogar, ki ga vidijo ne drži. »Lame ljudi ne pljuvajo razen, če jih nekdo draži in jim nagaja. Pljuvajo pa se med seboj in sicer predvsem samci. Njihova slina vsebuje sredstvo, ki omrtviči spodnjo čeljust nasprotnika in ta ne more ugrizniti« je razložil.

Ovce in lame v sožitju

Lame živijo do 20, 30 let nas še poduči navdušen lastnik, ki jih ima zgolj za svoje veselje. Lame se ne bodo parile in tudi prodaja jih ne, še pojasni.  Ko jih je kupoval so stale okoli 1000 evrov, danes jih dobiš za 300, 400 evrov.

Sicer pa ima Simon, ki je velik ljubitelj živali še čredo 100 ovac, ki se vsake toliko z lamami tudi družijo. Živali so vesele, ko jih združi, se pa lame hitro naveličajo in imajo ovac že v enem dnevu vrh glave, z nasmeškom opiše živalska srečanja.

FOTO:

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...