-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Kar ni uničil ogenj, je “pokončala” voda

-- OGLAŠEVANJE --

Hrastniški gasilci so v soboto popoldan odbrzeli na intervencijo, kjer je na gospodarsko stanovanjskem poslopju izbruhnil požar.

Požar nevarno proti sosednji hiši

Vodja intervencije, Goran Povše nam je povedal, da so požar pogasili v treh urah. “Obstajala je nevarnost, da se požar razširi na sosednjo hišo”, ki je le nekaj metrov stran. Veter jim ni povzročal preglavic, je pa območje težko dostopno.

Gasili so z vodo iz gasilskega tovornjaka, za pogasitev ognjenih zubljev so porabili okoli 40 kubikov vode.

Požar so uspešno zaustavili, žal pa je ta v kombinaciji z vodo poslopje skoraj popolnoma uničil. Zgornji del je zgorel, spodnji je prepoje z vodo. Kmetija Šemsudin Buljugića, kjer je živel z družino je uničena. Ker je bil edini družinski prihodek 240 evrov otroškega dodatka, se je Šemsudin odločil, da bo vzgajal drobnico in kokoši. A v požaru je zgorelo okoli 50 kokoši, ostale so vsaj ovce.

Bolj kot ne je ostalo le pogorišče – kar ni uničil ogenj, je uničila voda

“Niti ne vem kje začet” je v šoku povedal Šemsudin. “Zgorelo nam je vse” nadaljuje, čeprav je družina že sedaj živela zelo skromno, se niso pritoževali in zadovoljni so bili z vsem kar so imeli. Socialne podpore jim država ni odobrila, saj je kmetija po besedah gospodarja vredna več kot 15.000 evrov in je zanje to dovolj velik prihodek za preživetje dveh šoloobveznih otrok in dveh odraslih. Poslopje seveda ni bilo zavarovano, saj so dvakrat premislili o vsakem centu, ki so ga namenili kam.

Danes si je Šemsudin sposodil denar, da je lahko natankal avtomobil in se zapeljal v Radeče na šolski sestanek da bi pojasnil, zakaj otrok ne bo v šolo. V tednu pred požarom je zapravil njihov mesečni dohodek – kupil je krmo za živali, saj so napovedovali sneg. Opravil je mesečni nakup hrane in založil shrambo. A vse to je v le nekaj urah “odnesel” požar.

Preselili se bodo v kolonijo

Družina sedaj nujno potrebuje pomoč. Občina Hrastnik jim je našla prazno stanovanje v Koloniji 1. maja v Hrastniku. A le to ni ogrevano, zato potrebujejo vsaj dva električna radiatorja. S hrano in najnujnejšemi oblačili je na pomoč priskočil Rdeči križ Hrastnik in trboveljska Humanitarka.

Trenutno zbirajo pohištvo za prehodno stanovanje, da bo družina, dokler v Podkraju ne uredijo vsaj začasno bivališče, na varnem: Omare, sedežna, jedilna miza in stoli, postelje (zakonska, mladinske), štedilnik, hladilnik, pralni stroj. Potrebovali bi tudi kakšen računalnik za otroka, 14-letno deklico in 10-letnega dečka, ki hodita v osnovno šolo. Nekaj oblačil so že dobili, nekaj, predvsem čevlje za vso družino, še iščejo.

“Družina je pretresena, še vedno jim ni povsem jasno, kaj se je sploh zgodilo” žalostno opisuje situacijo Marinka Volaj in hrastniškega Rdečega križa. Poleg vseh potrebščin, ki jih zanje iščejo, vsak človek potrebuje tudi toplo besedo, še doda Volajeva.

Če želite družini pomagati – ali z denarjem, z potrebščinami ali s fizično pomočjo pri obnovi hiše. Obenem pa dodajmo še, da oba starša iščeta službo, se lahko obrnete na Marinko Volaj (RK Hrastnik) 041 738 909 ali na Adriano Kuder (Humanitarka) 041 726 261.

FOTO:

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --