26.8 C
Trbovlje
torek, 15. junija 2021
ZON.siAktualnoNORO: Filmski festival v Hrastniku s projekcijo filmov v jami, Vašhavi in...

NORO: Filmski festival v Hrastniku s projekcijo filmov v jami, Vašhavi in kompresorski postaji

Po desetletni tradiciji Funšterca, uspešno izpeljani Vilenici, festivalu knjižnice, Želodkih …Hrastnik postaja festivalsko mesto še s prvim festivalom delavskega filma Kamerat.

Napoved festivala je bila projekcija Celice Dušana Kastelica in Steklarski blues režiserja Petra Braatza – in to 40 metrov pod zemljo v rudniški jami.

»Kamerat – kot so si včasih govorili knapi – ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, pomeni solidarnost, pomeni organiziranje za skupne cilje. Tako so se 3. julija leta 1934 organizirali zasavski rudarji, solidarno pa so se jim pridružili tudi vsi delavci iz drugih panog. Skupaj so si s petdnevno gladovno stavko izborili dostojne pogoje dela. 3. julij je tako postal praznik občine Hrastnik,« je uvodoma povedala vodja festivala Nina Kavzar.

Kamerat – Filmski festival v industrijski dediščini Hrastnika: Poklon zasavski tradiciji in opomin na nikoli končan boj za delavske pravice V Hrastnik prihaja festival delavskega filma Kamerat

Projekcije filmov bodo od 1. do 3. julija potekale v rudniškem rovu, nekdanji rudarski kopalnici, imenovani »vašhava«, in kompresorski postaji. Na festivalu bodo predvajali 13 filmov z delavsko tematiko. Župan občine Hrastnik Marko Funkl je ob predstavitvi festivala dejal, da si želi nekega dne obiskovalce Kamerata nasloviti z: »Dobrodošli v Hrastniku, svetovni prestolnici delavskega filma in slovenski prestolnici industrijske kulturne dediščine ter uporništva.« Dodal je še, da je festival rezultat ekipnega dela in mešanice mladosti in izkušenj na eni ter nevladništva in javnega sektorja na drugi strani, hkrati pa tudi opozorilo, da delavske pravice niso nikoli podarjene.

Letošnji sklop »fokus« je nastal v sodelovanju z Britanskim svetom (British Council), je pojasnila izbiro programa Kavzarjeva. Poudarek bo na filmih protagonista socialnega realizma in družbene kritike v filmu, režiserja Kena Loacha. Na festivalu se bosta tako predstavila njegova filma Jaz, Daniel Blake (I Daniel Blake) in Medtem ko vas ni bilo (Sorry we missed you). Ob omenjenih filmih se bodo na festivalu predstavili še: Zgodnja dela (Rani radovi; Želimir Žilnik), Ovacik (Ayşegül Selenga Taşkent), Delo osvobaja (Damjan Kozole), Kam je izginil delavski razred? (Maja Weiss), Tatovi časa (Time Thieves; Cosima Dannoritzer), Zlata riba, afriška riba (Golden Fish, African Fish; Thomas Grand in Moussa Diop), Umreti za zlato (Dying for Gold; Richard Pakleppa in Catherine Meyburgh), Oče (Otac, Srdan Golubović), Andrés Carrasco: Moteča znanost (Andrés Carrasco: Disruptive Science; Valeria Turci) in Ponos (Pride; Matthew Wachus).

Pri pripravi programa festivala so sodelovali predavateljic različnih mednarodnih fakultet ter pomembni členi svetovnih filmskih festivalov. Med drugim tudi večkrat nagrajeni direktor fotografije Hrastničan Simon Tanšek, ki je ob predstavitvi poudaril, da je v prvi vrsti Hrastničan in da si želi, da bi festival pomagal tudi pri zoperstavljanju predsodku, da je Zasavje črno in umazano.

Festivalu je ob rojstvu srečo zaželel tudi animator Dušan Kastelic. Njegov kratki film Celica (The Box) je po več kot 300 festivalskih predvajanjih in 60 prejetih nagradah – med drugimi je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada – postal še prvi film, ki se je predvajal v hrastniškem rudniškem jašku. Avtor filma pa je preko video nagovora poudaril, da so prav festivali ključnega pomena za to, da si ljudje lahko pogledajo tudi kakšen kratki film.

FOTO: Jernej Peklar in MK

FOTO: Ekskluziven vstop v prenovljen hrastniški TIC

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Srebrni na tekmovanju mladih raziskovalcev

Dijakinji 4. letnika GESŠ Trbovlje, Elma Salihović in Ilhana Smajlović, sta se pod mentorstvom profesorja Aleksandra Medveša uspešno uvrstili v naslednji krog državnega tekmovanja...